Ezeket látta már?

Ruhában vagy anélkül alszik? Csökkentheti a fertőzések esélyét a meztelen alvás

alvás, alvászavar, melatonin, meztelen alvás

Ahány ember, annyi alvási szokás, de vajon mit mond a tudomány: pizsamában vagy anélkül egészségesebb aludni?

Az egyik legalapvetőbb alvást elősegítő módszerről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, vagy épp nem ismerjük a jótékony hatásait. Lássuk, milyen előnyei lehetnek a ruha nélküli alvásnak.

Ruhában vagy anélkül?

Az elalváshoz nélkülözhetetlen például, hogy megfelelő legyen a testhőmérséklet. A cirkadián ritmus - vagyis az, ahogyan az alvási-ébrenléti periódusokat szabályozzuk - egyik fontos eleme a testhőmérséklet csökkenése. Ahogy a szervezetünk melatonint termel az elalváshoz, a testhőmérsékletet is folyamatosan csökkenteni kezdi, ez az egyik „jelzés” a testünk számára, hogy ideje pihenni. A testhőmérsékletünk végül hajnalban, 4 és 6 óra között éri el a minimumát. Ha a testünket kellően hűvösen tartjuk már este, lefekvéskor is, például úgy, hogy ruha nélkül alszunk, sokkal könnyebben merülünk majd álomba. Ez az alacsonyabb hőmérséklet az alvás minőségét is javítja. A szakemberek szerint a hűvösebb hálószobában sokkal jobban alszunk, a túl hideg vagy túl meleg megzavarhatja az úgynevezett REM-alvási fázisokat.

Az alváshoz viselt bugyi vagy alsónadrág befolyásolhatja az intim testrészek egészségét is, a nyirkos és meleg környezet nagyon kedvező a baktériumok és gombák számára. Ha meztelenül alszik valaki, csökkentheti a gombás fertőzések vagy a bakteriális vaginózis kialakulásának rizikóját. A férfiaknál pedig a szoros alsó még a spermiumok minőségére is negatív hatással van, vagyis a termékenységet is csökkenti. Mivel napközben úgyis viselünk fehérneműt, legalább éjszaka hagyjuk szellőzni az intim területeket. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy a meztelenül alvás a bőr egészségére is pozitívan hat és gyorsíthatja annak gyógyulását, regenerációját.

Hangulatjavító meztelenség

A meztelenül alvás a hangulatunkra is jobb hatással van - és nemcsak azért, mert „könnyebb” összebújni a párunkkal, az pedig tagadhatatlan, hogy az intimitás és a rendszeres, kielégítő szexuális együttlétek jót tesznek a testi és a lelki egészségnek egyaránt. A pihentetőbb alvás hatására csökken a szorongás, a depresszió és a stressz, javul az önmagunkról alkotott kép, nő az önbizalom és az önértékelés. Az pedig, hogy közvetlen bőrkontaktusban vagyunk a párunkkal, még szex nélkül is javítja a kapcsolatunk minőségét, sőt a felszabaduló oxitocinnak még fájdalomcsökkentő hatásai is vannak.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az alváshiány mennyi egészségügyi problémát okozhat, vagyis, ha meztelenül jobban és mélyebben alszunk, akkor ezeknek a rizikóját is könnyen csökkenthetjük. Az alváshiánnyal és a fáradtsággal összefügg például a testsúly növekedés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió is.

Szeretnénk kihasználni a meztelenül alvás előnyeit, ám elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hálóruha nélkül bújjunk ágyba? Válasszunk megfelelő pizsamát vagy hálóinget, illetve ágyneműt! Részesítsük előnyben a természetes anyagból készült, jól szellőző, a nedvességet elvezető anyagokat, és a laza, kényelmes szabást. Jó választás lehet a pamut és a valódi selyem, bár az előbbi nem ajánlott az izzadósoknak, míg az utóbbi nehezen kezelhető és igen drága. A bambuszból készült hálóruha és ágynemű puha tapintású, képes elvezetni a felesleges nedvességet és segít a testhőmérséklet szabályozásában is. A vastag, gyapjúból vagy polárból készült hálóruhák praktikusnak tűnhetnek a nagy hidegben, de viselésükkel a túlhevülést kockáztatjuk, a gyapjú irritálhatja a bőrt, ami miatt megint csak felébredünk éjjel, a polár pedig rosszul szellőzik, így könnyen beleizzadhatunk.

Források:

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00547.2017

https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/33/9/1749/5066758?redirectedFrom=fulltext

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért jobb, ha a bal oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alvás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához