Ezeket látta már?

Horkolástól zeng a szoba? Ezeket a módszereket vesse be!

horkolás, alvási apnoé, alvászavar, alvás

A horkolás nem csak kellemetlen és zajos, de súlyos szövődményei is lehetnek a koncentrációs zavaroktól a magas vérnyomásig.

A horkolás komolyabb betegségek, elsősorban az alvási apnoé tünete is lehet. Ha valaki rendszeresen horkol, vagy a horkolás nem múlik el néhány napon belül, érdemes alaposabban kivizsgáltatnunk magunkat! Természetesen előfordulhat, hogy a horkolást egyszerűen befolyásolható tényezők okozzák, például egy náthával összefüggő orrdugulást, a nem megfelelő alvási pozíció vagy az, ha lefekvés előtt alkoholt fogyasztottunk.

Hogyan szabadulhatunk meg a horkolástól?

Fogyjunk le! A túlsúly nagy szerepet játszik a horkolásban, hiszen ebben az esetben a nyak területén egyszerűen több kötő- és zsírszövet található, ami miatt leszűkülhetnek a légutak. Már annak is rendkívül pozitív hatásai lehetnek az egészségünkre, ha a testsúlyunk 10 százalékától megszabadulunk. Ráadásul ezzel egy pozitív folyamatot is beindíthatunk: a fogyásnak köszönhetően jobban fogunk aludni, így nap közben is több energiánk lesz, valószínűleg könnyebben tudunk majd sportolni. A rendszeres testmozgás és a pihentető alvás pedig még egyszerűbbé teheti a fogyást!

Változtassunk alvási helyzetet! Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Bár mindenkinek megvan a legkedveltebb alvási testhelyzete, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg ez a legegészségesebb a számunkra. A háton fekvés gyakran fokozott horkolással jár együtt, mert a nyelv hátracsúszhat a garatba, és részben elzárhatja a levegő útját. Ha hajlamosak vagyunk horkolni, jobb, ha az oldalunkon alszunk. Mivel éjszakánként sokat forgolódunk, a legjobb, ha elalváskor oldalt fekszünk. Az is jól bevált megoldás, ha egy kis labdát rögzítünk a pizsamánk hátára, ez kényelmetlenné teszi a háton alvást.

Emeljük meg a fejünket! Ha magasabban tudjuk tartani a fejünket, akkor a légutak is szabadabban lesznek, így a légzés is könnyebb lesz és a horkolás is csökkenhet. Használjunk több párnát, de még jobb, ha magát a matracunkat emeljük meg 10-15 cm-vel.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Igyunk kevesebb alkoholt és szokjunk le a dohányzásról! Mondanunk sem kell, milyen rossz hatással van a szervezetünkre a túl sok alkohol és a cigaretta! A horkoláshoz is hozzájárulhatnak ezek, főleg ha valaki este, közvetlenül lefekvés előtt iszik. Az alkohol ugyanis izomlazító hatású, a cigarettában lévő anyagok pedig irritálhatják a légutakat.

Igyunk több vizet és szerezzünk be egy párásítót! A kiszáradó nyálkahártyák a váladék felgyülemléséhez és besűrűsödéséhez vezethetnek, ami miatt bedugul az orrunk, és többet fogunk horkolni. Ennek megelőzéséhez igyunk naponta legalább 2,5 liter vizet! A szoba túl száraz levegője is fokozhatja a horkolást, így a párásítás is sokat segíthet. Párásítót már néhány ezer forintért beszerezhetünk, de az is elegendő lehet, ha egy tálka vizet teszünk a fűtőtestre.

Erősítsük meg a torok izmait! Meglepő tanács, de a nyelv és a torok izmainak edzése sokat segíthet a horkolás elleni küzdelemben. A renyhe, gyenge izmok sokkal hajlamosabbak arra, hogy túlságosan is ellazuljanak, ez pedig horkoláshoz vezet. Bár vannak speciális erősítő gyakorlatok is, az egyik leghatásosabb módszer az éneklés. Lépjünk be egy kórosba, vagy énekeljünk a kocsiban, a zuhany alatt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegség állhat az alvászavar hátterében?

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#horkolás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához