Ezeket látta már?

Friss koronavírusos hírek ma

Koronavírusos? Ne lepődjön meg, ha furcsa rémálmai lesznek!

rémálom, alváshiány, inszomnia, alvászavar

A koronavírus az alvásunkra is hatással van: gyakrabban gyötörnek bennünket nyomasztó és hátborzongató rémálmok.

Az álmokról köztudott, hogy azért léteznek, hogy finomítsák a valóság látszólagos ellentmondásait az elménkben, egyfajta rendszerezés is a feladatuk, hogy az új tapasztalatainkat könnyebben beillesszük a régiekbe, illetve segítenek a traumák feldolgozásában is.

Traumák után rémálom

A szakemberek még azt is megvizsgálták, hogy azok is álmodnak, akik azt nyilatkozták, hogy nem szoktak. Mindenki szokott tehát álmodni, leginkább pedig a fiatal nők tudják felidézni azokat a képeket, amelyeket alvás közben láttak, mivel a tudósok szerint rájuk jellemző jobban a befelé forduló figyelem.

A kutatók szerint akkor, ha gyerekkorban vagy később sok trauma ért minket, és az új tapasztalatok beépülése a régi talapzatra problémás. De akkor is rémálmok sorozata következik, ha valami megrázkódtatás ér minket, ilyen lehet például egy haláleset a családban.

Furcsa rémálmok covidosoknál

Arról már korábban is volt hír, hogy a koronavírusban szenvedők furcsa rémálmokat látnak. Jennifer Windt filozófus, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója ezekről úgy nyilatkozott korábban, hogy a pandémia kitörése óta az emberek gyakrabban számolnak be nyomasztó és hátborzongató rémálmokról.

A megfigyelések után a kutatók elhatározták, hogy covid-álomgyűjtésbe kezdenek, hogy az így kapott adatokat később feldolgozhassák. A kutatók akkor arra figyeltek fel, hogy visszatérő motívumok uralják ezeket az álmokat. A víz például rendszeresen feltűnt a nyilatkozók álmaiban.

Omikron: a WHO szerint távolról sem jelenti a járvány végét! Erre számíthatunk - olvasson tovább!

Erik Hoel, a Tufts Egyetem kutatási asszisztense előállt egy hipotézissel, amelyhez a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatásokat hívta segítségül. Hoel szerint mivel a járvány alatt az életünk egyre inkább rutinszerűvé és ismétlődővé vált, ezért az agyunknak új ingerekre volt szüksége.

A rémálmaink pedig szinte önálló életre libbentek, hogy ellensúlyozzák ezt a banalitást, és hogy frissítő ingerekkel stimulálják az elménket. Hoel megállapítása egyelőre csupán hipotézis, így további vizsgálódásokat igényel majd.

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához