Ezeket látta már?

Menstruálmatlanság: ennyivel kevesebbet alszanak nők évente a menstruációjuk miatt

alvás, alvászavar, koronavírus, covid

A menstruációs alváshiány sokakat érintő probléma.

Libresse nagyszabású új kampánya, a #menstrualmatlansag, felhívás minden nő számára, hogy csatlakozzon az alvásért folytatott küzdelemhez, és segítsen megszüntetni a menstruációs alvásegyenlőtlenséget.

Az Essity globális kutatásának tanulságait leszűrve alkotta meg a #menstrualmatlansag fogalmát, hogy így hívja fel a figyelmet az alvási egyenlőtlenség létezésére menstruálók és a nem menstruálók között, amit egyébként menstruációs alváshiánynak is neveznek. A kutatás valódi élettapasztalatokat és az általuk gerjesztett érzelmeket vizsgálva mérte fel, mi is történik valójában, amikor a menstruációd idején alszol. Eszerint a ciklusuk alatt a nők általánosságban rosszabb minőségben és kevesebbet alszanak.

A nők többsége rosszabbul alszik menstruációja alatt

  • A nők 62%-a rosszabbul alszik a menstruációja alatt.
  • A nők harmada (33%) a ciklus alatt küzd az elalvással, mert attól tart, hogy a betét átázik, és összevérzi a lepedőt.
  • A nők 3802,5 óra, 158 nap (körülbelül 5 hónap) alvásidőt veszítenek a menstruáció miatt életük során.
  • Megközelítőleg a nők harmada (30%) csak bizonyos pozíciókban mer aludni, 34% pedig biztonságosabb fehérneműt visel az átázás miatti aggodalmában.

Ha még mélyebbre ásunk a kutatásban, láthatjuk, hogy a nők 66%-a (kb. kétharmada) a legtöbb alvászavart élete menstruációs szakaszában szenvedi el, amikor is éjszakánként 1,5 órát veszít, azaz minden egyes ciklus alatt átlag 7,5 órát* - ez hozzávetőleg négy napnyi (vagy 97,5 órát* óra) alvást jelent évente.

Kényelmetlenül, szorongva, és a lehetőségekből kimaradva

De miért nem tudnak a nők annyit és úgy aludni, mint amire szükségük lenne? Sokukat (51%) a fájdalom és a görcsök okozta kellemetlenség gátol. Harmadukat (33%) az átázástól való félelem tart ébren, illetve az aggodalom, hogy betétjük szivárog és összevérzi a pizsamájukat és az ágyneműt, ez a félelem egyébként még mindig menstruációs vért övező bebetonozottnak látszó stigma létének a bizonyítéka. Sajnos a szégyenérzet sok nőt visszatart attól, hogy teljes életet éljen. 62%- uk nem szívesen alszik másoknál vagy utazik el a ciklusa alatt, és ötödük (18%) inkább kihagy egy randit, minthogy átélje azt, hogy esetleg más is tanúja lesz a vérfoltnak a pizsamáján vagy a lepedőn.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: libresse
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához