Szponzorált tartalom

Mikor káros a stressz? Így kerülhetjük el az állandó feszültséget

#Stresszgondok #Stressz #járvány #bezártság
2021.03.03.

Az életünket ma már nem tudjuk stressz nélkül leélni. Az állandó rohanás, a folytonos megfelelési kényszer és a feszes határidők mind rengeteg feszültséget okoznak. A stresszt tovább növeli a bezártság, és az állandó bizonytalanság.

Nincs élet stressz nélkül

Az elmúlt egy évben a megszokottnál is stresszesebb életet éltünk. Az otthoni munkavégzésnek köszönhetően jobban összefolytak a napok, és egyre többen megsínylették a személyes találkozások hiányát. Zárva vannak a szórakozóhelyek, nem tudtunk elutazni sehová, így megszűntek azok a lehetőségek, amelyek korábban oldották vagy levezették a feszültséget. A modern világban már nincsen élet stressz nélkül, ám fontos kérdés, hogy mennyit tud a szervezetünk elviselni belőle. A kutatók úgy vélik, hogy nem kizárólag rossz, hanem jó stressz is létezik, amelyre szükségünk van.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

A jó stressz egy ideig aktívvá tesz

A jó stressz jobb teljesítményre sarkall minket, segít abban, hogy a tudásunk legjavát adjuk például egy vizsgán, vagy akár egy állásinterjún. A pozitív stressz a mindennapjainkban is jelen van, ha a családunknak főzünk egy finom vacsorát, vagy szeretnénk igazán jó szülinapi ajándékkal meglepni a szeretteinket: a pozitív stressz tesz minket aktívvá. Ám az sem jó, ha a pozitív stressz túlpörget minket. Amíg jó a kedvünk és lendületben vagyunk, talán észre sem vesszük, hogy a pozitív stressz egy idő után átalakul negatívvá. Ha sokáig nem pihenünk, ha túlteljesítünk az élet számos területén és nem figyelünk arra, hogy közben néha lazítsunk, előbb vagy utóbb kiéghetünk.

A negatív stressznek számos rossz hatása van

Bár az utóbbi időben számtalan stresszlevezetési lehetőség megszűnt, a mostani helyzetben is meg kell találnunk azokat a dolgokat, amelyek kikapcsolnak és ellazítanak. Ha azt vesszük észre, hogy türelmetlenebbé válunk, egyre többször tapasztalunk erős szívdobogást, gyomorfájást, a hátunk és a vállunk is fáj, valószínűleg már túl sok a rossz stressz az életünkben. Idővel negatív gondolatok keríthetnek a hatalmukba, és a lendületünk is alábbhagyhat, helyette levertség és kimerültség lehet úrrá rajtunk. Az állandó feszültségtől alvászavar is kialakulhat, ami által ördögi körbe kerülhetünk: ha éjjel nem alszunk, attól nappal csak még stresszesebbek leszünk. A mostani helyzetben nehéz megtalálni a pihenés és a kikapcsolódás módját. Ha úgy érezzük, semmi sem oldja a gondjainkat, hívjuk segítségül a természet patikáját. Számos gyógynövénynek van nyugtató, feszültségoldó hatása: többek között ilyen a citromfű, a levendula, a macskagyökér vagy a komló.

Forrás: Phytotec Hungária