Ezeket látta már?

Hirdetés

Mit tehetünk a horkolás ellen?

snoring-07

A horkolás nem csupán a velünk együtt élők számára lehet kellemetlen, de saját alvásunkat is megzavarhatja. Mit tehetünk a horkolás leküzdése érdekében?

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik kénytelenek elviselni. Számukra van egy jó hírünk: a horkolás gyógyítható!​ A NightLase ® horkolásgátló kezelés egy műtét nélküli, fájdalommentes beavatkozás, amely a horkolásban érintettek zöménél kitűnő eredménnyel alkalmazható.

Az Istenhegyi Magánklinika Horkolásgátlás Centrumában évek óta eredményesen alkalmazzák a NightLase ® lézeres horkolásgátló terápiát, amely most a Glamour-napok alkalmából 25 százalék kedvezménnyel vehető igénybe.

Miért jelent problémát a horkolás?

Azon kívül, hogy ha nem egyedül élünk, és a horkolás rendszeresen felébreszti éjjel a párunkat, a horkolásnak – pontosabban az erős​ ​horkolás ​következtében fellépő rendszeres ​légzéskimaradásoknak (apnoé) – akár komoly egészségügyi szövődményei is lehetnek. Az alvási apnoét vizsgáló orvosi tanulmányok alapján elmondható, hogy az érintettek csaknem felénél alakul ki végül magas vérnyomás.

Minél súlyosabbak az éjjeli légzéskimaradások, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg idősebb korban különféle szívproblémák, így például szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség, pangásos szívelégtelenség vagy szívritmuszavarok. Az alvási apnoéhoz társuló gyakori és tartósan alacsony oxigénszint az agy vérellátását is ronthatja, ami pedig a stroke kockázatát fokozza.

Lézeres kezelés horkolás és alvási apnoé ellen

A NightLase ® berendezés a szájnyálkahártya szöveteinek kezelésére optimalizált lézersugarakat alkalmaz, amellyel fájdalom és egyéb kényelmetlenségek nélkül van lehetősé​g​ a horkolás okának megszüntetésére. ​A terápia jellemzően 3-5 kezelésből áll, amely tartós eredményt ad. ​Az egyes kezelések között célszerű 2-3 hét szünetet tartani. ​A kezeléssorozatot követően ​– amennyiben a horkolás erősödne – több éves távlatban ​​egy-egy ​emlékeztető kezelés​re lehet szükség​, amellyel ismét visszaállítható a korábban elért horkolásmentes állapot.​ A NightLase ® a jelenleg ismert legkevesebb kellemetlenséggel járó megoldás a horkolás megszüntetésére, egyben teljesen szövődménymentes is.​

Hogyan működik a NightLase kezelés?

A kezelés alapja a lézersugaraknak a torok és a lágy szájpad szöveteire gyakorolt hőhatása, amely új kollagénszövet termelődését váltja ki, ezzel téve feszesebbé a garattájékot és biztosítva a levegő korábbiaknál szabadabb éjjeli áramlását. Ez az eljárás kellően kíméletes is, hiszen semmiféle károsodást nem okoznak a szövetekben.​ Nincs szükség sem éjszakai segédeszközök viselésére, sem pedig gyógyszeres kezelésre, a kezelés nem igényel továbbá előkészületeket vagy utógondozást.

Fájdalommentes kezelés Dr. Szűcs Enikő végzi a NightLase kezelést Forrás: Istenhegyi Magánklinika

A kezelést két lépésben zajlik:

  • A garattájéki szövetek előmelegítése
  • A garattájéki szövetek megerősítése

A teljes folyamat mindössze 30-40 percet vesz igénybe, fájdalommentes, és utólagos kellemetlenséggel sem jár. A kezelés során mindössze egy kis melegség érzékelhető a torokban, ami a kezelés befejezését követően azonnal elmúlik. Lézeres kezeléseket minden esetben előzetes konzultáció és állapotfelmérő vizsgálat előzi meg.

Milyen vizsgálatokból áll az állapotfelmérés?

Az állapotfelmérő vizsgálat során először a szájüreg és a garat áttekintésére kerül sor, melynek során az alábbiak vizsgálják meg:

  • Laza és hátranyúló-e a lágy szájpad?
  • Megnagyobbodott-e garat, a lágy szájpad vagy az orrmandula
  • Milyen állapotúak a garatképletek? Az erősen ellazult, tónustalan garatképletek a horkolás leggyakoribb okai.
  • Megnagyobbodott-e a nyelvcsap (uvula)? Ez ugyanis szintén összefüggésben állhat a horkolással.
  • Hátracsúszó-e a nyelvgyök?
  • Van-e jelen orrsövényferdülés vagy orrpolip?

Az állapotfelmérés alapján dől el, hogy az illető páciens esetében a NightLase® kezeléstől milyen eredményességet várhatunk. Ennek ismeretében a páciens megalapozott döntést tud hozni a kezeléssel kapcsolatban.​ Az állapotfelmérés u​​tán akár azonnal elvégezhető az első kezelést.​

Az Istenhegyi Magánklinikán a NightLase terápiát Dr. Szűcs Enikő fül-orr-gégész főorvos​ és Dr. Balogh Illés Ádám fül-orr-gégész szakorvos​ horkolásgátlás​ specialisták​ végzi​k a kezeléseket​.

Bejelentkezés előzetes szakorvosi állapotfelmérésre:

https://medicall.cc/idopontfoglalas/istenhegyi-maganklinika/doctors?specializationId=75174

További információk:

http://horkolasgatlas-centrum.hu/

Forrás: Istenhegyi Magánklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához