Ezeket látta már?

Reuma, cukorbetegség, lupusz: kiderült, kinél alakulhat ki nagyobb eséllyel

inzulinrezisztencia, cukorbetegség,  glikémiás index, magnézium

Az autoimmun betegeségek közé tartozik többek között a lupusz, reumatoid artritisz és az 1-es típusú cukorbetegség is.

Az Egyesült Államokban mintegy 32 millió ember rendelkezik autoantitestekkel. Ezek az immunfehérjék megtámadhatják a saját szöveteket, így hozva létre olyan autoimmun betegségeket, mint a szisztémás lupusz (SLE), az 1-es típusú cukorbetegség, vagy a reumatoid artritisz.

A kutatók a közel ötezer önkéntesre kiterjedő felmérésben 1994 és 2004 között vérmintából határozták meg a leggyakoribb autoantitest, az antinukleáris antitest (ANA) szintjét. A vizsgálati csoport mintegy 14 százalékában volt jelen ilyen autoantitest, az arány nőkben magasabb volt, mint férfiakban, és az előfordulás csúcsa a 40-49 éves életszakaszra tehető. Dr. Linda Birnbaum és az Amerikai Nemzeti Környezetegészség-tudományi Intézet munkatársai szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a női nemi hormonoknak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak valamilyen szerepe lehet az autoimmun folyamatokban.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy fekete bőrűekben gyakoribbak az autoantitestek, mint fehérekben, az arány alacsonyabb túlsúlyosakban, mint elhízottakban. Dr. Minoru Satoh (Floridai Egyetem) szerint ez azt jelentheti, hogy az elhízottakban a zsírszövet előállíthat olyan anyagokat, melyek gátolják az autoantitestek kialakulását.

Ezekre az autoimmun betegségekre nincs gyógymód - olvasson tovább!

Azon egyéneknél, akik szervezetében jelen vannak autoantitestek, magasabb az autoimmun betegségek kockázata. Az autoantitestek képződésében a gyógyszerek, a daganat, és a fertőzés is szerepet játszanak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához