Ezeket látta már?

A vakbél eltávolítása megnöveli a Parkinson-kór kialakulásának esélyét

Parkinson-kór, vakbél, vakbélműtét, bélflóra

Komoly összefüggést fedeztek fel a Parkinson-kór, a bélflóra és vakbélműtét között.

A vakbél eltávolítása jelentős mértékben megnöveli a Parkinson-kór kialakulásának rizikóját – derült ki mintegy 62 millió ember orvosi adatainak elemzéséből. Ez pedig egy újabb bizonyíték lehet arra, hogy nagyon szoros az összefüggés a bélflóra és a Parkinson-kór között.

A Parkinson-kór jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, mely a mozgás kontrollálásáért felelős agysejtek fokozatos károsításával, elpusztításával jár együtt. A Parkinson-kór tünetei között találjuk a mozgás merevségét és lelassulását, az állandó remegést, az egyensúlyproblémákat is. A szakemberek szerint a betegség kialakulásában nagy szerepe van egy, alfa-szinukleinnek nevezett fehérjének, mely Lewy-testeknek nevezett proteincsomókat hoz létre a betegek agyában, és ez az érintett idegsejtek nem megfelelő működését, majd pusztulását okozza. Az alfa-szinuklein egyébként az egészséges emberek szervezetében is megtalálható, ám pontos szerepe még nem ismert.

A Parkinson-kór kapcsolata a vakbélműtéttel

A legújabb kutatások szerint ezt a fehérjét a Parkinson-kór korai stádiumában lévő betegek bélrendszerében is felfedezték.

A mostani vizsgálatban több mint 62 millió amerikai egészségügyi adatait elemezték. 488 190 páciensnek távolították el a vakbelét, közülük pedig 4470-nél (0.92%) diagnosztizáltak később Parkinson-kórt. Azoknál, akiknek nem vették ki a vakbelét, 177 230-nál (0.29%) állapították meg a betegséget, vagyis a vakbélműtét közel háromszorosára növelte a rizikót. A kutatók szerint ez az összefüggés nem függött sem az életkortól, sem pedig a nemtől. Dr. Mohammed Z. Sheriff, a kutatás vezetője szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan milyen folyamatok állnak a Parkinson-kór kialakulása és a vakbél eltávolítása között.

Korábbi kutatások során már kiderült, hogy a Parkinson-kór és a bélrendszer között sokkal szorosabb a kapcsolat, mint azt gondoltuk, például a betegség egyik korai (a mozgásszervi-idegrendszeri panaszoknál jóval korábban jelentkező) tünete lehet az emésztés megváltozása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához