Ezeket látta már?

Cukorbetegség, SM, lupus: új módszer segíthet ellene

Cukorbetegség, SM, lupus ellen terápia génexpresszió

A kutatók egy olyan módszert vizsgáltak, ami megakadályozhatja, hogy az autoimmun betegségeknél a szervezet saját maga ellen forduljon.

Egy tudományos kutatás eredményei áttörést hozhatnak olyan súlyos autoimmun betegségek terápiás megközelítésében, mint például az SM, vagyis a szklerózis multiplex. Az University of Bristol kutatói megtalálták, hogyan lehet az "agresszív" immunsejtek működését (pontosabban működésének zavarát) megfordítani, és olyan sejtműködést kialakítani, amely támadás helyett védelmet gyakorol.

Mely autoimmun betegségekre alkalmazható az új terápiás módszer?

Például a fent említett SM, az 1-es típusú cukorbetegség, a Graves-kór, vagy az SLE, a szisztémás lupusz. Csak szklerózis multiplexet illetően a világon mintegy 2,5 millió a betegek száma.

A kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel célzottan elérhetőek voltak az autoimmun betegséget keltő immunsejtek, és ezeket lehetett "átállítani". A módszer korábban már ismert volt, hiszen allergiás betegeken a kezelés egyik formája az úgynevezett deszenzitizáció, vagy deszenzibilizáció, azaz magával az allergén (átalakított formájának) beadásával történő érzéketlenné tétele.

A kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet a támadó típusú immunsejtek fehérje-részleteinek, fragmenseinek beadásával hatást elérni. E hatás egyik jellemzője, hogy fokozatosan kell növelni (az injekció útján) beadott antigén-mennyiséget.

Az immunsejteken belül mely géneket és fehérjéket kell be- illetve kikapcsolni a kezelés hatásosságához?

Azt találták a kutatások során, hogy a génexpresszió változásai játszhatnak közre ebben a "megfordulásban", a támadó sejt védősejtté változásában. Az élő emberen, a betegen mindez abban nyilvánul meg, hogy az immunrendszeri egyensúly helyreáll: az immunsejtek a szervezet saját szerveire, szöveteire már nem támadnak, viszont védenek a külső fertőző ágensek ellen.

Ha valóban, a klinikai gyakorlatban sikeres lesz ez a megközelítés, az immunterápia révén elkerülhetővé válnak a különböző autoimmun betegségek, azaz, az immunszuppresszív, immunműködést elnyomó gyógyszerek alkalmazása. Ez azért is fontos lenne, mivel e gyógyszerek hatásuk mellett számos súlyos mellékhatást is okoznak, mint például a fertőzések, tumor kialakulása, természetes szabályozó rendszerek károsodása.

David Wriath professzor, a kutatás vezetője ezt mondta: "az immunterápia biológiai alapjaiba való betekintéssel új lehetőségeink nyílnak, hatékony kezelések felé. Észleléseink azért fontosak, mert az autoimmun betegségek jelenlegi kezelése nem, vagy igen nehézkesen oldható meg, a betegség élethosszig tart. Minden új terápiás módszert, lehetőséget ki kell próbálni, ki kell aknázni a betegek érdekében.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Autoimmun betegség: ha így néz ki az arcbőre, vizsgáltassa ki magát!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autoimmun betegség

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához