Ezeket látta már?

Autoimmun betegségek ellen ezt a vitamint ajánlák a szakemberek

d-vitamin, omega-3, autoimmun betegség, pajzsmirigy

Egy tanulmány szerint kisebb eséllyel alakulnak ki autoimmun betegségek, ha valaki ilyen vitamint és étrend-kiegészítőt szed.

Kutatók vizsgálták a D-vitamin és az Omega-3 halolaj-kiegészítés és az autoimmun betegségek kialakulása közötti kapcsolatot. Összefüggést találtak mindkét táplálékkiegészítő, de különösen a D-vitamin 5 éven át történő szedése és az autoimmun betegségek csökkent aránya között - írja a Medical News Today.

Az autoimmun betegségek fajtái

Az autoimmun betegségek olyan krónikus állapotok, amelyekben a szervezet spontán gyulladásos immunválaszt ad, még akkor is, ha nincs jelen fertőzés.

Az autoimmun állapotok közé tartoznak például a következők:

Az autoimmun állapotok a harmadik leggyakoribb betegség a fejlett világban, és a nők körében a vezető halálozási ok. Mivel jelenleg nincs gyógymód, és az ember csak a tüneteket tudja kezelni, ezek a betegségek jelentős társadalmi következményekkel járnak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az amerikai őslakosok és a fekete bőrűek körében aránytalanul nagyobb az autoimmun betegségek kockázata, mint a fehér bőrűeknél.

A D-vitamin és az omega-3 hatása

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin és az Omega-3 halolaj képes lehet szabályozni a gyulladásban és a veleszületett immunválaszokban szerepet játszó géneket. Egy nemrégiben készült tanulmányban bostoni kutatók az Egyesült Államokban egy országos, placebokontrollált vizsgálatban a D-vitamin- és Omega-3 zsírsav-kiegészítők és az autoimmun betegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálták.

Megállapították, hogy a D-vitamin-pótlás 22%-kal alacsonyabb arányban vezetett az autoimmun betegség kialakulásához. Emellett az Omega-3 zsírsav-kiegészítés 15%-kal kisebb autoimmun betegség kialakulásának kockázatát eredményezte, bár ezek az eredmények statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

"Az autoimmun betegségek több mint 80 különböző, egymással összefüggő betegség csoportját alkotják, és előfordulási gyakoriságuk és egészségügyi hatásuk az életkor előrehaladtával növekszik" - mondta Dr. Karen Harte Costenbader, a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosprofesszora. "Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy tehetünk valamit a megelőzésük érdekében az idősebb felnőtteknél".

D-vitamin: ezektől függ, hogy kinek mikor, mennyit kellene szedni - olvasson tovább!

A kutatók a résztvevőket egy kiterjesztő vizsgálatban 2 évig követik tovább, hogy teszteljék a D-vitamin és az Omega-3 autoimmun betegségeket csökkentő hatásának az időbeli lefolyását.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bütyök

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához