Ezeket látta már?

Növelheti a trombózis kockázatát az övsömör - akkor is, ha már nincsenek kiütések

övsömör

A szélütés kockázata a fertőzés után 1 évig emelkedett marad.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az övsömör fokozhatja a szélütés kockázatait:

"Egy, a The Journal of Infectious Diseases folyóirat 10. 06-i számában megjelent tanulmány részletezi az övsömör (herpesz zoszter) és a szélütés közötti kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmusokat.

A legtöbb ember ismeri az övsömörhöz kapcsolódó fájdalmas kiütéseket, de nem biztos, hogy tudják, hogy a szélütés kockázata a fertőzés után egy évig emelkedett marad. A kiütések gyakran teljesen meggyógyulnak, és az egyének egészségesnek érzik magukat, de ennek ellenére a szélütés kockázata esetükben jelentősen nagyobb marad.

Az övsömört a bárányhimlőt okozó varicella zoster vírus okozza. A vírus az idegdúcokban (gangliononban) marad, és újra aktiválódhat, súlyos fájdalmat okozva. A kutatók azonban azt találták, hogy az övsömör növelheti a szélütés kockázatát is, különösen a 40 év alattiak esetében, akiknél az övsömör elleni védőoltás általában nem ajánlott.

A kockázat a legnagyobb azoknál, akiknek arckiütései vannak, talán az agy közelsége miatt.

Hogy jobban megértsék, miért van mindez a kutatócsoport alaposabban megvizsgálta az exoszóma nevű, sejtekből származó apró gömböcskéket, amelyek különböző biomolekulákat tartalmaznak. Ezek között vannak olyanok, amelyek trombózist és gyulladást okozhatnak.

A kutatók 13 övsömörben szenvedő és 10 övsömörben nem szenvedő betegtől gyűjtöttek plazmamintát. A mintákat a fertőzés időpontjában és 3 hónapos követéskor vették a betegek egy részéből, és exoszómákat vontak ki belőlük.

A kutatók olyan exoszómákat találtak, amelyek vérrögképződést okozhatnak a fertőzésben szenvedőkben. A 3 hónapos követés során felfedeztek olyan gyulladásserkentő exoszómákat is, amelyek szintén kockázatot jelentenek a stroke kialakulására.

Az eredmények azt sugallják, hogy az övsömörben szenvedő betegek egy részében a vírus aktív marad, vagy a keringő exoszómák, amelyek hosszan tartó trombóziskockázat-fokozó hatásúak, még a kezelés befejezése és a kiütés megszűnése után is fennmaradhatnak."

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához