Ezeket látta már?

Túlsúly, fáradtság, ízületi fájdalom: ebbe az irányba mutatnak a tünetek

fáradtság

További tünetek a csont- és ízületi fájdalom, a, depresszió és az izomgyengeség is.

Mit tanácsol az endokrinológus? Az egyik leggyakoribb hormonbetegség a mellékpajzsmirigy túlműködése. Ezek a gyanús tünetek utalnak a jelenlétére!

A mellékpajzsmirigy hibás működése betegségek kialakulásához vezethet

A nyakon, a pajzsmirigy hátulsó felszínén, mindkét lebenyben 2-2 borsószem méretű mirigy helyezkedik el, a mellékpajzsmirigyek. A kis csomók alig 5 grammosak, de fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Ezek termelik az úgynevezett parathormont, amely a testünk kalcium és foszforháztartásáért felelős. Ezzel kapcsolatban Dr. Skurdenka Beatrix, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosa elmondta:

A mellékpajzsmirigy szabályozza a csontok, ízületek, izmok működését, a mozgásszervi rendszert, de fontos kapcsolata van a cukoranyagcsere zavarral is. A mellékpajzsmirigy által termelt parathormon egyszerre bontja csontjainkat, majd újraépíti azokat. Gyermekkorban és fiatalon az építés dominál, majd később kiegyenlítődik a csontbontás és -építés folyamata, míg öregkorban előtérbe kerül a csontbontás. A mellékpajzsmirigy nem megfelelő működése komoly betegségekhez vezethet. Megjelenhet már fiatalon is csontritkulás, a csontok törékenyebbé válnak, mozgással kapcsolatos problémákat okozhat az ízületek kopása, és felborulhat a cukorháztartás is. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a mellékpajzsmirigy működésére, ugyanis a felgyorsult életmód miatt egyre több embert érint ez a probléma.

Kiket érint a mellékpajzsmirigy túlműködése?

A mellékpajzsmirigy túlműködése például az egyik leggyakoribb hormonális betegség, csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 100 ezer új esetet regisztrálnak. A magas parathormonszint a nők esetében 3-4-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, és túlnyomórészt az 50-60 év közötti korosztályt érinti. A magas parathormonszint tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a fáradtság, a depresszió és a csontok, ízületek fájdalma. A mellékpajzsmirigy túlműködése azzal jár, hogy a vérben megemelkedik a kalcium szintje, amely elsősorban a csontból származik, így gyengítve azokat.

A vér magas kalciumtartalma veseproblémákat okoz, vesekövet hozhat létre, és szerepet játszhat különböző szívbetegségek, magas vérnyomás és koncentrációs zavarok kialakulásában is. A fokozódó ízületi panaszok, a csont és izomfájdalmak, a hízás egyaránt intő jel lehet, ilyen esetben érdemes egy endokrinológiai szakrendelésen ellenőriztetni a mellékpajzsmirigyek és általában a teljes hormonrendszer állapotát. Ezzel kapcsolatban Dr. Skurdenka Beatrix elmondta:

„A mellékpajzsmirigy működését egyrészt laborvizsgálattal ellenőrzik, amelyben a parathormon szintjét határozzák meg, másrészt izotópos diagnosztikai vizsgálattal térképezik fel a mirigyek szerkezetét, működését, az esetleges elváltozásokat. A páciens állapotától függően a panaszokat D-vitamin és kalcium pótlással, étrendkiegészítőkkel, illetve gyógyszerekkel kezeljük.”

A különböző betegségek összefügghetnek

A mellékpajzsmirigy betegségeivel az endokrinológia foglalkozik, de ehhez a tudományághoz tartozik a pajzsmirigybetegségek, a cukoranyagcsere zavar, az inzulinrezisztencia, az emésztési zavarok, ízületi és mozgásszervi betegségek hormonális hatása is. A pánikbetegség, a depresszió és a hangulati zavarok hátterében is állhat hormonális betegség. Dr. Skurdenka Beatrix hangsúlyozta:

„Az endokrinológiai szakrendelésen nagyon fontos a megfelelő kikérdezés, az összes tünet, panasz feltárása, a páciens korábbi betegségeinek, műtétjeinek és azok kezelésének megismerése. A páciensek ugyanis nagyon sokszor nem tudják, hogy különböző betegségeik és tüneteik szorosan összefüggenek egymással, éppen ezért kell a kiinduló betegséget, magát a hormoneltérést megtalálni. Ennek terápiájával ugyanis az összes egyéb panasz is javulni fog.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Nem múló hátfájás: nem csak az ülőmunka lehet az oka!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#autoimmun betegség

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához