Ezeket látta már?

Az eper csökkentheti a rákelőző elváltozásokat?

Betegségek
2011. április 24. 12:20
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Az eperfogyasztás csökkenti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát – állítják az Ohiói Egyetem munkatársai. Az Amerikai Rákkutatók Szövetségének éves kongresszusán, Orlandóban elhangzott előadás alapját képező vizsgálatot Kínában végezték. Dr. Tong Chen és munkatársai megállapították, hogy az eper nagymértékű fogyasztása csökkenti nyelőcsőben a rákelőző elváltozások differenciálatlansági fokát, valamint egyes, rákkeltésben szerepet játszó molekuláris folyamatok kialakulását.

Egy korábbi vizsgálatban Chen és munkatársai fagyasztott eper kedvező hatását bizonyították: a gyümölcs patkányokban gátolta a nyelőcsőtumor kialakulását. Erre alapozva koncentráltak a rákot megelőző elváltozásokra emberekben. Az eper napi fogyasztása számos, a nyelőcsőrák kialakulásban szerepet játszó molekuláris folyamatot gátolt, csökkentette az érintett sejtek osztódását, a gyulladást, és a gének kifejeződését.

eper-280-d00000917e73c5870ccf3

Forrás: Napsugár Életház


A vizsgálatban 36 résztvevő hat hónapon keresztül naponta 60 gramm fagyasztott-szárított eperkivonatot fogyasztott. A vizsgálat előtt és után szövetmintát vettek az alanyok nyelőcső-nyálkahártyájából, és a 36 esetből 29-ben csökkent a rákelőző elváltozás súlyossági foka. Ezekből az elváltozásokból hosszú idő múlva tényleges daganat alakulhat ki. A vizsgálat legnagyobb eredménye, hogy az eper ezen folyamat bekövetkeztét gátolja. Ugyan újabb tanulmányok segítségével meg kell erősíteni a következtetéseket, azonban Chen nem zárja ki, hogy a jövőben a kemoterápiát eperkivonattal egészíthetnék ki.

A nyelőcsőrák leggyakoribb szövettani típusa a laphámrák (az esetek 95 százaléka), a túlélési arány igen alacsony, a betegek mintegy 10 százaléka éli meg a daganat felismerését követő ötödik évet. A nyelőcsőrák igen gyakori daganat Kínában, Japánban, Dél-Afrikában, Iránban, Franciaországban és Puerto Ricóban. A kockázati faktorok között szerepel a dohányzás, és az alkoholfogyasztás, a kevés gyümölcsfogyasztás, illetve a túlsózott, valamint a vegyszerekkel, gombával szennyezett ételek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# Daganatos betegségek # diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés