Ezeket látta már?

A korai ráncosodás betegséget jelez?

Egy új kutatásból kiderült, hogy az idős külső nem jelzi az egészségi állapotot. Legalább 10 évvel kell öregebbnek kinézni ahhoz, hogy valaki betegséget feltételezzen az illetőről.

"Csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy amikor az orvosok a betegeikről beszélnek kollégáiknak, gyakran jegyzik meg, hogy idősebbnek néznek ki a koruknál." – mondta Dr. Stephen Hwang, a St. Michael Kórház tudósa, a Torontói Egyetem adjunktusa. "Ez a régóta fennálló orvosi gyakorlat arra a következtetésre ad okot, hogy azok, akik öregebbnek néznek ki, valószínűleg nem annyira egészségesek, de a tanulmányunk kiderítette, ez nem mindig igaz."

A korai ráncosodás betegséget jelez?

A Journal of General Internal Medicine hasábjain megjelent tanulmány felfedezte, hogy az ötévnyi eltérés a kinézet és a valódi életkor között nem jelzi megbízhatóan az egészség romlását. Ha a különbség 10 év, vagy annál több, az 99 százalékban jelezte a betegségek megjelenését.

"Az orvosok egyszerűen azt gondolták, hogy a beteg külsejének gyors felmérése diagnosztikus erővel bír." – magyarázta Hwang. "Meglepett minket, hogy legalább 10 évvel idősebbnek kell kinézni valakinek a valódi koránál, hogy megbízhatóan ki lehessen jelenteni: megroppant az egészsége. Érdekes még az is, hogy sok ember, aki a korának megfelelően néz ki, sokkal rosszabb állapotban van. Az orvosoknak nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a kornak megfelelő külső még nem feltétlenül jelent tökéletes egészségi állapotot."

Forrás: Medipress