Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Miért alakul ki az akné? Ez a szokás is oka lehet

bőr akné pattanás dohányzás cigaretta

Aknéval sokan küzdenek, de kik azok, akik a leginkább hajlamosak rá?

A dohányos nők nagyobb arányban szenvednek nem gyulladásos aknétól (NIA), mint nemdohányzó társaik - derült ki a British Journal of Dermatology-ban korábban megjelent olasz tanulmányból.

Az akné tünetei

A kutatók több mint 1000 nőt vizsgáltak, és azt találták, hogy a cigarettázók 40, a nemdohányzóknak mindössze 10 százalékának volt aknéja. Az aknéra az eltömődött pórusok, fehér tetejű mitesszerek és kis pattanások jellemzők. A római San Gallicano Bőrgyógyászati Intézet kutatócsoportja azért választotta a nők vizsgálatát, mert körükben sokkal gyakoribb az akné előfordulása.

A nemdohányzókhoz viszonyítva a dohányosok bőre fele annyi E-vitamint termelt, és más bőreltéréseik is voltak. A kamaszkori aknétól szenvedők közül is a dohányosoknak volt nagyobb esélye (négyszeres) felnőttkori aknéra.

Ez a leggyakoribb akné típus

Az acne papulopustulosa talán a leggyakoribb megjelenési forma, amikor arcon, vállakon, háton, de a mellkason is gyulladásos tünetek jelennek meg. A gyulladásos jelenségek beszűrt, fájdalmas csomókká alakulhatnak, melyek a mélybe is terjedhetnek, egyre nagyobb területet is érintenek és pustulosus jelleggel beolvadhatnak. Ilyenkor acne conglobatáról beszélünk, ami férfiakban gyakoribb és gyakran hegek, elhalt atrófiás területek is láthatók a bőrön.

Mindezeken kívül természetesen számos aknétípus létezik, hiszen olyan speciális formák is felmerülhetnek, mint a szőrtüszők ismeretlen eredetű gyulladása, a „nyomkodásból” kialakuló pörkös sebek, és a gyógyszerek okozta aknék, pattanások.

Az akné megelőzése

Az akné megelőzése érdekében kiemelten fontos a mitesszerek szakszerű eltávolítása, a bőr rendszeres tisztítása és szárítása, az egészséges táplálkozás betartása, valamint a stresszhelyzetek lehetőség szerinti elkerülése. A korai aknekezelés segítségével megelőzhetőek a hegek kialakulása. Kamaszok és felnőttek számára javasolt havi egyszeri kozmetikai kezelés a tünetek és gyulladt területek csökkentése érdekében.

Akné gyermekkorban és várandósság idején

Az akné nagyon ritkán jelentkezhet újszülöttkorban is. Az úgynevezett acne infantum a betegség súlyos formája, ami csecsemőkorban is fennállhat hónapokig, sőt akár évekig is.

Várandósság idején, főként az első trimeszterben gyakran előfordulnak az akne tünetei. Várandós anyák számára azonban ennek kezelésére tilos a szisztémás retinoid gyógyszerek szedése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az ekcémát sokan összetévesztik az övsömörrel

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ekcéma

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához