Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A száraz bőr megmentője: ezt érdemes tudni a körömvirágról!

körömvirág

A körömvirágot már az ókor óta ismerik és használják, leginkább sebgyógyító, hámosító hatása miatt.

A Földközi-tenger partvidékén őshonos

A körömvirág a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növény, amely a Földközi-tenger partvidékén őshonos. A szárazságot jól tűri, meleg- és fényigényes. Utak mentén, réteken és legelőkön vadon is előfordul, de a gyógyszer- és kozmetikai-ipar nyersanyagigényeinek kielégítésére termesztik is. Gyógyászati célra a júniusban és júliusban gyűjtött élénknarancssárga virágzatot használják, amely a Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos. A gyógyászati célú felhasználáson túl a növényt ételszínezékként és a kozmetikai iparban alapanyagként is alkalmazzák.

Mitől ilyen hatékony?

Hatása a növényben lévő több hatóanyag együttes aktivitásának köszönhető. Legnagyobb mennyiségben poliszacharidot, triterpén- és flavonoid-típusú vegyületeket tartalmaz. Az antimikrobiális hatásért elsősorban a növény illóolaj-tartalmát tartják felelősnek. A körömvirág magas poliszacharid- és triterpéntartalmának kiemelkedő szerepe lehet a gyulladáscsökkentő hatás kialakulásában. A virágzat jellegzetes színét a karotinoidoknak köszönheti, amely anyagok a hozzájárulhatnak a növény sebgyógyító hatásához.

Sebkezelésben nincsen párja

A növényt a népi gyógyászatban régóta használják külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. Régen teát is készítettek belőle gyomor- és nyombélfekély kezelésére, de ebben az esetben nem bizonyított a hatékonysága és a biztonságos használata, ezért a modern gyógynövény-terápiának már nem része a körömvirág elfogyasztása.

A növény gyógyászati célú felhasználása elsősorban a régóta fennálló alkalmazáson alapul. A körömvirág kivonatának érképződést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktérium-, gomba-, és vírusellenes hatását több kísérletben is bizonyították. A körömvirág vizes, alkoholos vagy olajos kivonatának külsőleg történő alkalmazása általában enyhe bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély) esetén ajánlott. A készítmények jól tolerálhatók, külsőleg alkalmazva hosszú távon is biztonságosan használhatók.

A száraz kezeket is megmenti

A jelenlegi helyzet miatt gyakran mossuk a kezeinket, sokszor használunk kézfertőtlenítőket, ezek pedig fokozottan szárítják bőrünket, tönkreteszik az azt bevonó védőréteget. Nagyon fontos, hogy a kipirosodott, kiszáradt kézbőrt megnyugtassuk, tápláljuk, erre pedig tökéletesek a körömvirágból készült kenőcsök, krémek.

Forrás: Biomed Kft.