Ezeket látta már?

Azt hitték majomhimlős, nem engedték utazni, pedig csak ekcémája volt az egyik utasnak

ekcéma, replülő

Tévedésből leszállították a repülőgépről azt a nőt, akiről azt gondolták, hogy majomhimlő fertőzése van. Az igazság az, hogy csak ekcémával küzd.

A Vt cikkét a 24.hu szemlézte, amiből kiderül, hogy egy Jacqueline Nguyen nevű nő a minap egy TikTok-videóban számolt be az őt ért kellemetlenségekről. Elmondta, hogy az amerikai Spirit Airlines menetrendszerinti járatáról szállították le, mert a karját ekcémás elváltozások borítják, és amikor ezt észrevette a repülőgép személyzete, megkérdezték tőle, milyen betegsége van. A nő elmondta, de orvosi papírokat kértek tőle annak igazolására, hogy ekcémája van, ugyanis a személyzet majomhimlőnek gondolta a kiütéseket.

A nő nem tudott dokumentumokkal szolgálni, a személyzet nem volt arról meggyőzve, hogy nem majomhimlős beteggel állnak szemben, így megkérték a nőt és a párját, hogy szálljanak le a gépről, aminek minden utas a tanúja volt. Jacqueline elmondása szerint soha életében nem érezte magát még ennyire megalázva.

A nő azt üzente a légitársaságnak, hogy képezzék ki a kollégáikat arra, hogy felismerjék a majomhimlőt, hogy azokat, akiknek valamilyen bőrbetegségük van, ne érje hátrányos megkülönböztetés a jövőben.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma (más néven dermatitis) egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, nem fertőző bőrgyulladás, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Mivel gyermekeket és felnőtteket is érint, valamint több típusa ismert, ezért nehéz pontosan megmondani, mi ront, és mi javít a helyzeten.

Olvasson tovább! Majomhimlő: ebben az európai országban már kisgyerek is elkapta

Az orvos által elrendelt helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami komoly fellélegzés a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot.

A személyre szabottan kiválasztott immunmoduláló szerek úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét és hosszú távon is biztonságosak. A sikeres kezelésben az állapottól függően más kiegészítő eljárás is szóba jöhet, mint például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszerek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz