Ezeket látta már?

Ez a fajta bőrrák lassan növekszik, ráadásul alig észrevehető!

melanóma, bőrrák, basalioma, daganat

A bőrrák egyik leggyakoribb fajtája gyakran ártatlan bőrelváltozásnak tűnik.

A basalioma hazánkban a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Diagnosztizálását és kezelését nehezíti, hogy gyakran panaszokat nem okozó bőrelváltozásként jelentkeznek, melyekről sokszor nem is gondolják a betegek, hogy orvoshoz kellene fordulni velük.

Kialakulásának rizikófaktoraira és kezelési lehetőségeire dr. Schmidt Emese, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus hívta fel a figyelmet.

Basalioma lassan növekszik

A carcinoma basocellulare, más néven basalioma általában lassan növekvő, a hám legalsó rétegéből kiinduló bőrrák fajta, áttétet igen ritkán ad, ezért is nevezik részlegesen rosszindulatúnak. Leggyakrabban a fénynek kitett helyen, arcon, kopasz fejbőrön, fülön, mellkason, háton jelenik meg jellegtelen, alig észrevehető bőrelváltozásként, akár egy kis halvány rózsaszín foltként, akár tömött csomóként vagy betegek elmondása alapján „nem gyógyuló pattanásként”.

A basalioma szélei sokszor gyöngyházszerűen fénylenek, apró erek szőhetik át a felszínét, a közepük kisebesedhet, hegesedhet. Általában ép bőrön alakulnak ki, nem előzi meg úgynevezett rákmegelőző jóindulatú daganat.

A basalioma kialakulásának fő rizikófaktorai

1. Tartós UV-sugárzás

A basalioma (és más bőrdaganatok is) elsősorban a napfénynek kitett testfelületeken leginkább világos bőrtípusú személyeknél alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, vagy rendszeresen szoláriumoztak. Itt nem csak a direkt napozásra kell gondolni, de a szabadtéren végzett munka és egyéb szabadidős tevékenységek pl. kutyasétáltatás is ide tartoznak.

Szerencsére ez a rizikófaktor jól kontrollálható, hiszen rendkívül sokat lehet tenni a fényvédelem érdekében megfelelő, magas faktorszámú készítményekkel és teljes testet takaró, szellős öltözékkel. A szolárium használatát a bőrgyógyászok évtizedek óta nem javasolják, hiszen tudományosan bizonyított az UV sugárzás és bőrrák közötti összefüggés, amerikai adatok szerint 40 év alattiaknál 69 százalékkal növelte a basalioma kialakulásának kockázatát.

2. Korábbi bőrrák

Akinél már előfordult basalioma, jóval nagyobb az esélye a következő években arra, hogy újabb alakuljon ki, akár ugyanazon a testtájon, akár máshol. A fokozott UV ártalom miatt azonban más bőrdaganatok kockázata is megnövekedhet, így a melanóma és a laphámsejtes karcinóma rizikója is.

3. 50 év feletti életkor

Az életkor előrehaladtával az UV-fény által okozott károsodások mintegy „összeadódnak” és növelik a bőrrák megjelenésének kockázatát. Szomorú tény azonban, hogy az utóbbi évtizedekben a szoláriumozás és a fokozott napfénykárosodás miatt egyre gyakoribb a huszonéveseknél és harmincasoknál a basalioma sokkoló diagnózisa.

4. Bőrtípus

Bár minden bőrtípusnál kialakulhat basalioma, az I-III. világos bőrtípusú személyeknél (szőke, vörös haj, kék-zöld szem, szeplők) gyakoribb a gyors és könnyebb leégés. Sötét bőrűeken alig fordul elő. A bőrszín genetikailag meghatározott, ezért egyes családokban gyakrabban fordul elő.

5. Férfiak aránya

Bár a nők aránya is növekszik az érintettek közt, még mindig több férfi szembesül a basalioma diagnózisával.

6. Ritka okok

Ritkán előfordul, hogy a basalioma a napfénynek nem kitett bőrfelületeken alakul ki, krónikus gyulladás, égési sérülések, fertőzések talaján. Akik régebben ásott kút vizét itták, szintén hajlamosabbak basaliomára, a vízben lévő arzéntartalom miatt. Korábban egyéb daganatos betegség miatt kemo-és sugárterápiával kezelt betegek esetében is fokozott rizikója van a bőrdaganatok megjelenésének.

Hogyan kezelhető a basalioma?

- Amint felállítjuk a basalioma klinikai diagnózisát, többféle kezelés közül választhatunk. Előfordulhat, hogy felületes daganat esetén elégséges a speciális krémmel történő kezelés vagy a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Ha mélyebbre terjedt a daganat, a sebészi kimetszés indokolt természetesen szövettani vizsgálattal, nagyobb elváltozás esetén plasztikai megoldással. Amennyiben a beteg állapota, a daganat elhelyezkedése, mérete nem teszi lehetővé a sebészi eltávolítást, jól tolerálható sugárkezelés is hatékony lehet – ismerteti dr. Schmidt Emese, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Mivel a basalioma hajlamos a helyi kiújulásra, ezért a diagnózist követően onkodermatológiai gondozásba vétel és eleinte 3, majd 6 havonta javasolt a beteg rendszeres ellenőrzése.

A bőrdaganatok megelőzésével kapcsolatban nemcsak a magas faktorszámú fényvédő krémek, UV-szűrős ruházat mindennapi használatára, a szoláriumok és fokozott UV terhelés, napégés elkerülésére fontos felhívni a figyelmet, hanem a rendszeresen végzett anyajegyszűrések során az időben felfedezett és kezelt basalioma teljes gyógyulására is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Melanoma vagy anyajegy? Ha ezt tapasztalja, menjen orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához