Ezeket látta már?

Ezt jelzi, ha érme alakú, viszkető foltok jönnek ki a kezén, lábán

kerek, érme alakú viszkető folt oka kez, láb, ekcéma

Nem feltétlenül könnyű felismerni, hogy a lábukon, karjukon mutatkozó vörös, kerek, viszkető folt mik is tulajdonképpen.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a mikrobás vagy nummuláris ekcéma tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Mi okozhatja a mikrobás ekcémát?

A nummuláris vagy mikrobás ekcémát a kerek, gyulladt, élénkvörös, hámló bőrelváltozások jellemzik. Nem csak a kínzó viszketés hívhatja fel rá a figyelmet, de gyakran hólyagocskák is megjelennek a foltokban, és előfordulhat, hogy a hámfosztott területeken baktériumok is megtelepednek. A tipikusan a végtagokon, lábon, karon megjelenő bőrbetegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek jól kezelhetők.

Jóllehet a nummuláris ekcéma konkrét okai nem ismertek, a bőrgyógyászok számos olyan tényezőt ismernek, amelyek kiválthatják a betegséget. Ide sorolhatóak többek közt

  • a bőrsérülések (vágások, égések, akár még a rovarcsípések is),
  • a stressz
  • és a meglévő kontakt dermatitisz is, amelynek talaján könnyebben kialakulhat az ez ekcématípus.

A leggyakoribb hajlamosító tényező a száraz és érzékeny bőrtípus

Az American Academy of Dermatology Association felmérései szerint a nummuláris ekcéma nagyobb arányban érinti a férfiakat, tipikusan 55-65 éves koruk körül. Érdekes viszont, hogy a nők ennél jóval fiatalabb korban, tinédzserként vagy fiatal felnőttkorban szembesülhetnek a diagnózissal.

Ilyen tünetei lehet a mikrobás ekcémának

Borbola doktornő szerint az ekcémák megjelenése bőrtípus szerint is változhat, hiszen például a sötét bőrön nem feltétlenül pirosnak mutatkoznak a foltok, hanem inkább szürkének, bordónak vagy sötétbarnának. Mégis vannak tünetek, amelyek mikrobás ekcémára utalhatnak:

  • Érme alakú, elszíneződött foltok a bőrön, amelyek színe a rózsaszíntől, a piroson át a barnáig változhat.
  • Erős, kínzó viszketés és égő érzés.
  • A foltok körül kialakuló gyulladás, pikkelyes, hámló bőr.
  • Ez az ekcématípus elsősorban a karokon, lábakon jelenik meg, és bár ritkábban, de előfordulhat a kézen, a talpon, a vállon is.

Pontos diagnózissal kezelhetőek a panaszok

- Mint minden bőrbetegségnél, a mikrobás ekcémánál is döntő a vizuális vizsgálat, és a tünetek történetének megismerése. Fontos tudni, mikor kezdődött, kiválthatta-e valami, mennyi ideig, milyen erősen viszket, milyen kezelésekkel próbálkozott eddig a páciens – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Szükség esetén elrendelhetünk allergiatesztet, illetve megvizsgálhatjuk, megtelepedett-e a felületen valamilyen baktérium.

A vizsgálat és az eredmények birtokában elkezdődhet a tüneti kezelés, ugyanis sajnos oki terápia egyelőre nem létezik. Elsődlegesen cél, hogy a páciens ne érjen hozzá, ne vakarja az ekcémás területet.

- Ehhez viszketést csökkentő szereket rendelhetünk el, és gyakran szükség van szteroid tartalmú készítményekre is, a gyulladás csökkentéséhez. Javasolt lehet a hámpörkök eltávolítása borogatással, ami lehet akár fertőtlenítő oldattal kevert kamillatea. Ezután a baktériumok vegetációit kell eltávolítani antibakteriális kezeléssel. A betegeknek a bőr kiszáradását feltétlenül meg kell előzni, ezért az elváltozások speciális kezelése mellett a bőr hidratálása is javaslunk készítményeket.

Egyes megközelítések szerint a mikrobás ekcéma kezelésében szerepe lehet a Botox-injekciós és a fototerápiás kezelésnek, illetve mindenképpen fontos megpróbálkozni a stresszkezelés módszereivel, hiszen egy-egy stresszes időszak önmagában is a betegség fellángolását okozhatja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

7+1 ekcéma tanács: ha nem csak krémeket használna viszketésre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ekcéma

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához