Ezeket látta már?

Miért alakul ki az atópiás dermatitisz, és mit tehet ellene?

atopic dermatitis, ekcéma, hámlás, száraz bőr, krónikus betegség, bőrbetegség, bőrirritáció

Ez a bőrbetegség igen kellemetlen tünetekkel jár: a bőr extrém száraz lesz, nagyon viszket, és piros, hámló foltok jelennek meg rajta. Ön tudja, hogy miről ismeri fel az atópiát?

Az atópiás dermatitisz egyre több ember életét keseríti meg hazánkban és világszerte is. Mint minden betegségnél, ebben az esetben is fontos a mielőbbi felismerés és kezelés, főleg, hogy a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati problémájának számít.

Az atópiás dermatitisz egy bőrgyulladással járó krónikus betegség. A probléma az ekcémából fejlődik ki, így nem fertőző, és sok esetben a gyermekkor alatt teljesen elmúlik. Ez a bőrbetegség igen kellemetlen tünetekkel jár: a bőr extrém száraz lesz, nagyon viszket, és piros, hámló foltok jelennek meg rajta.

Így alakul ki az atópiás dermatitisz

Fontos tudni, hogy a száraz bőrű embereknél nem feltétlenül jelentkezik majd az atópia, a betegség kialakulásában ugyanis közrejátszik a genetikai háttér is. Tanulmányok kimutatták, ha az egyik szülőnek atópiás bőre van, akkor 30%, ha mindkét szülő érintett, akkor pedig 70% a valószínűsége annak, hogy a gyermeküknél is jelentkezik a probléma.

A bőr kiszáradásával sérül a védekező funkciója is, így már nincs semmi, ami megvédhetné a külső hatásoktól. A védekező funkcióját elvesztő bőr a megnövekedett áteresztőképessége miatt átengedi az allergéneket (például a poratkát, polleneket, állati szőrt), és bizonyos baktériumokat is, amik gyulladásos reakciókat okozhatnak. Néhány élelmiszer, mint például a tehéntej vagy a tojás is kiválthat olyan allergiás reakciókat az emésztőrendszerben, amelyek ekcémát okozhatnak, azonban az esetek többségében az atópiás gyerekeknél nem jellemző az ételallergia.

Egyéb tényezők is vezethetnek bőrirritációhoz vagy ekcémához. Ilyen például a túlzott vízhasználat a bőrön, a nem megfelelő szellőzés a lakásokban, a cigarettafüst, a szennyezett városi levegő, vegyi anyagok alkalmazása a bőrön, illetve a meleg és az izzadtság is.

Az atópia fázisai gyermekeknél

Mivel a gyermekek körében gyakoribb ez a probléma, mint a felnőtteknél, nagyon fontos, hogy már a születéstől kezdve odafigyeljünk a tünetekre. Így időben felismerhetjük és kezeltethetjük a betegséget, csökkentve ezzel a súlyosbodás lehetőségét.

Az első fázis során általában a babák 2-3 hónapos kora körül jelentkeznek a tünetek: piros foltok alakulnak ki először az arcon, majd a kezeken, a könyök és a térd környékén. Az ezt követő 1-2 évben ezek a foltok eltűnnek, majd újra és újra megjelennek, a kicsi bőre pedig folyamatosan száraz marad. Ez viszketést és álmatlanságot okoz.

7+1 ekcéma tanács: ha nem csak krémeket használna viszketésre - olvasson tovább!

A második fázisban a bőr gyulladásos állapota krónikussá válik, és átterjed más testrészekre is. Erre az immunrendszer fokozott válasszal reagál.

A betegség néhány év elteltével lép át a harmadik, és egyben utolsó fázisba. Egyes gyermekeknél ilyenkor megjelenhet az atópia egy másik formában, például nátha, vagy allergiás asztma.

A tünetek megjelenésekor a lehető leggyorsabban forduljunk szakemberhez! A kezeléshez és a tünetek enyhítéséhez a gyógyszereken felül elengedhetetlen a megfelelő bőrápolás. Használjunk olyan kozmetikumokat, amelyek hidratáló hatásúak, és nincsen bennük semmilyen anyag, amely bőrirritációt válthat ki (például illatanyag).

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához