Ezeket látta már?

Ezekkel a módszerekkel szabadulhat meg az öregségi pigmentfoltoktól

öregségi foltok, pigmentfoltok ellen, UV sugárzás, mechanikai, kémia

A barnás, akár néhány centiméteres méretű pigmentfoltok elsősorban az arcon, a kézháton, a dekoltázson és az alkaron képződnek. Hogyan tüntessük el őket?

Mi az az öregségi folt?

Az öregségi foltokat az epidermiszben felhalmozódó pigmentek okozzák. Ez akkor fordul elő, ha a bőrt hosszú ideig tartó UV-sugárzás vagy az általa termelt megnövekedett szabad gyökök károsítják.

Minél világosabb a bőr és minél nagyobb az UV-sugárzás, annál nagyobb a valószínűsége az öregségi foltok kialakulásának. A 60 év felettiek különösen érintettek – ebben a korcsoportban tízből kilenc embernek van öregségi foltja. Életmódjától és az UV-sugárzásától függően, 40 éves kortól kezdenek kialakulni a pigmentfoltok.

Az öregségi foltok általában ártalmatlanok, és orvosi szempontból nincs szükség kezelésre. Az érintettek egy része azonban idegesítőnek találja a pigmentfoltokat – különösen az arcon. Hosszabb távon fehérítő krémekkel és különféle peeling módszerekkel is lehetséges a kezelés, például fizikai, kémiai vagy mechanikai peelingel.

A lézeres kezelés különösen hatékony és kíméletes a környező szövetekhez. A bőrgyógyász minden zavaró öregségi foltot egyenként távolít el. Viszont a kezelés előtt meg kell győződnie arról, hogy ez valóban egy öregségi folt, és nem rosszindulatú bőrbetegség, például bőrrák.

Ezenkívül tanácsos kerülni az olyan rekreációs méreganyagokat, mint az alkohol és a dohányfüst – ezek előmozdítják a szabad gyökök képződését, amelyek elősegítik az öregségi foltok kialakulását. Az antioxidánsok megfelelő ellátásával támogathatja a szervezet saját védelmi rendszerét ezekkel az agresszív oxigénvegyületekkel szemben.

Ebbe beletartozik:

 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • karotinoidok
 • Koenzim Q10
 • cink
 • szelén

Hogyan keletkezik?

A jelenlegi ismeretek szerint az öregségi foltok (lentigo senilis, lentigo solaris) oka a bőr tartós UV sugárzás okozta fotokárosodása. Öregségi foltok akkor keletkeznek, amikor a lipofuscin , más néven öregségi pigment felhalmozódik és lerakódik az epidermiszben .

Vannak tünetei?

Az öregségi foltok (lentigo senilis, lentigo solaris) a tipikus bőrelváltozásokon kívül nem okoznak más tünetet. Világosbarna, szabálytalan, lapos, élesen meghatározott foltok a bőrön. Az öregségi foltok főleg azokon a testrészeken találhatók, amelyek különösen ki vannak téve a napnak.

Egy öreg folt akár több centiméteresre is megnőhet. Jellemzően az életkorral egyre gyakoribbá válnak, de fiatalabbaknál is előfordulnak.

Hogy kezelhető?

Orvosi szempontból az öregségi foltok (lentigo senilis, lentigo solaris) nem igényelnek semmilyen kezelést, mert ártalmatlanok. A bőrgyógyász csak akkor távolítja el az öregségi foltokat, ha rosszindulatú sejtelváltozás gyanúja merül fel. Sok szenvedő azonban különösen idegesítőnek találja az öregségi foltokat az arcán.

Ha a bőrfoltokat kozmetikai okokból gyorsan szeretné eltüntetni, akkor az úgynevezett álcázás a leggyorsabb mód: használjon korrektort, alapozót. Ezek a termékek nem jelentenek kockázatot, azonnal segítenek, és egyes termékek még fényvédelmet is kínálnak.

Az öregségi foltok eltávolításának hosszabb távú hatékony módszerei közé tartozik a hidegterápia, valamint a különböző fehérítő és peeling eljárások. Előfordulhat azonban, hogy a kezelt bőrterületek eredeti színe megváltozik.

A pigmentfoltok – akár fizikai, akár kémiai, akár mechanikai – kezelése csak akkor végezhető el, ha kétségtelenül egyértelmű, hogy a bőrfoltok öregségi foltok. Mielőtt eltávolítaná az öregségi foltokat, az orvosnak mindig ki kell zárnia, hogy a barna bőrelszíneződés mögött valami más, például bőrdaganat állhat.

Jó-e öregségi foltok ellen a fehérítő krém?

Az öregségi foltok (lentigo senilis, lentigo solaris) kezelésére különféle fehérítőszerek használhatók. Például sok fehérítő krém vízitorma kivonatot tartalmaz . Ennek állítólag erős fehérítő hatása van.

Amikor az öregségi foltokat különböző fehérítőszerekkel kezelik, intolerancia léphet fel, például bőrpír, viszketés és csalánkiütés. Ezért a kezelés megkezdése előtt tesztelje a krémeket egy kis területen, például a csukló belső oldalán. Ezenkívül az összetevők UV-sugárzással kombinálva bőrirritációt okozhatnak.

Ezért érdemes este, és ha lehetséges, az év kevés napsütéses időszakában használni. Mivel a krémek a bőr szomszédos, nem pigmentált területeire is hatnak, ezért elsősorban nagyobb foltokra alkalmasak. Ne használja túl sokáig a krémeket, és ha lehetséges, orvosi felügyelet mellett tegye.

Mechanikai módszerek

A különböző mechanikai módszerek is alkalmasak a hosszú távú hatékony terápiára. Ezek tartalmazzák:

 • dermabrázió , amelynek során a bőr felső rétegét eltávolítják
 • gyümölcssavas peeling , amelyben egy sav eltávolítja a bőr felső rétegét
 • hidegterápia (kriopeeling), melynek során az orvos folyékony nitrogénnel jegesíti a bőr felső rétegét

A kezelt terület először hámlik, majd a varasodás alatt új, normálisan pigmentált bőr képződik. Amíg a bőr teljesen meg nem gyógyul, kerülje a napozást, és használjon magas SPF-értékű fényvédőt.

Lézeres eljárás

A bosszantó foltok eltávolíthatók a modern lézerterápia segítségével. Különféle modern lézeres eljárások léteznek erre, például:

 • az alexandrit lézer
 • az erbium YAG lézer
 • a rubin lézer

Ezek a lézerek kifejezetten a bőr pigmentjeit pusztítják el, és lebonthatóvá teszik azokat – ugyanakkor védik a környező szöveteket.

Az öregségi foltok sötét, pigmentben gazdag struktúrái sokkal erősebben szívják el a lézerfényt, mint a normál bőr. Ily módon a lézer kifejezetten elpusztítja a színpigmenteket vagy az ezeket a pigmenteket tartalmazó bőrsejteket. A fényenergia a szövetben hővé alakul. Mivel azonban csak rendkívül rövid energiakitörésekre van szükség az öregségi foltok eltávolításához, a kezelés nem érinti a környező szöveteket.

A bőr sérült területein gyulladás alakulhat ki. A sötét elszíneződés és a körülbelül két napig tartó, a leégéshez hasonló égő érzés sok esetben előfordul a kezelés után. A gyulladásos folyamat során a szervezet saját fagocitái (makrofágok) aktiválódnak. Elnyelik a színrészecskéket és elszállítják azokat. Körülbelül 14 nap elteltével a bőr meggyógyul. Általában négy-hat lézeres kezelés szükséges az öregségi foltok eltávolításához.

Megelőzés

Számos egyszerű intézkedést tehet az öregségi foltok (lentigo senilis, lentigo solaris) megelőzésére. Általánosságban elmondható, hogy minél világosabb a bőr és minél több napsütésnek volt kitéve élete során, annál nagyobb a valószínűsége, hogy öregségi foltok jelennek meg. A bőröregedés jelei, például a rugalmasság elvesztése és az öregségi foltok ellensúlyozásának legegyszerűbb módja :

 • kerülje a túlzott UV sugárzást és
 • biztosítson megfelelő napvédelmet (például fényvédő krémek)

Ezenkívül ügyeljen az egészséges táplálkozásra , hogy fedezze napi védő antioxidáns- szükségletét ( C-vitamin , E-vitamin , karotinoidok, Q10 koenzim, cink és szelén ). Ezenkívül ne dohányozzon, és kerülje az alkoholt , hogy megakadályozza a bőr öregedését.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Öregségi folt és pigmentfolt: így lehet kezelni a hiperpigmentációt otthon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

öregségi folt

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához