Ezeket látta már?

Pikkelysömör: ezekben a pszoriázis centrumokban kezelik ingyenesen

pikkelysömör, pszoriázis, kezelése, terápia, gyulladásos, beetgség, bőrbetegség

Ossza meg másokkal is, mert sokan nem tudnak róla: ebben a 10 hazai pszoriázis centrumban korszerű és hatékony terápiás megoldásokkal várják a súlyos pikkelysömörös betegeket, ráadásul közfinanszírozottan.

 • Az elmúlt évtizedekben kifejlesztett korszerű terápiák áttörést hoztak a pikkelysömör kezelésében, de sok érintett nincs tisztában ezzel, és emiatt kilátástalannak érzi az állapotát[1]
 • A modern terápiás megoldásokat, a teljes terápiás palettát – és az azok alkalmazásához szükséges szaktudást – itthon 10 közfinanszírozott pszoriázis centrum biztosítja
 • A pszoriázis centrumokkal kapcsolatos tájékoztatás kiemelten fontos: a súlyos-középsúlyos pikkelysömörrel élő hazai betegek negyede még nem járt ilyen centrumban20 százalékuk pedig nem is ismeri ezeket[2]
 • centrumokban egyénre szabott terápiával akár a teljes tünetmentességig enyhíthetők a betegség kínzó tünetei

A korszerű terápiák segítségével a pszoriázis hatékonyan kezelhető, tartósan kontroll alatt tartható, és a középsúlyos és súlyos pikkelysömörben szenvedő emberek esetében akár tünetmentessé is tehető[3] – hívta fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat képviselői, bőrgyógyász szakemberek.

Pikkelysömör vagy bőrrák okozza a pikkelyes foltot? Így derítheti ki!

A szakértők hangsúlyozták: a fizikailag és pszichésen is megterhelő, hazánkban 150-200 ezer embert érintő pikkelysömör élethosszig tartó, de jól kezelhető betegség.[4] Ehhez a hazai pszoriázis biológiai terápiás centrumokban elérhető a modern, hatékony kezelések teljes palettája, például a betegség tünetmentesítésében áttörésnek tekintett biológiai terápia is.[5] A szakemberek szerint az állami ellátás részét képező, tb-finanszírozott pszoriázis centrumok széles körű megismertetése áttörést hozhat a súlyos betegséggel vagy terápiás kilátástalansággal küzdő páciensek életében. Egy friss hazai kutatásból[6] ugyanis az derült ki, hogy a több mint 20.000[7] hazai középsúlyos/súlyos pikkelysömörös beteg 20 százaléka nem tudja, hogy léteznek a betegségre specializált centrumok, illetve négy páciens közül mindössze egy járt már ilyen helyen.

A pszoriázis – más néven pikkelysömörkrónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos, gyulladásos betegség. A bőrtünetek súlyossága, helye és kiterjedése, a társbetegségek kialakulásának kockázata és a betegség hullámzó lefolyása egyénenként eltérő lehet, és a betegség nagymértékben ronthatja az érintettek életminőségét.

Gyakori betegség: Magyarországon a lakosság 1,5-2 százalékát érinti, körülbelül 150-200 ezer főt.[8] A becslések alapján Európában 14-22 millióan, világszerte 125 millióan élnek pszoriázissal.[9]

A pikkelysömör élethosszig tartó betegség, de ma már nagyon jól kezelhető: a hazánkban is elérhető korszerű terápiás szerek az elmúlt évtizedben áttörést hoztak a gyakran komoly fizikai, pszichés és anyagi megterhelést jelentő, stigmatizáló betegség kezelésében.[10]

Mit tehetünk a pikkelysömör belobbanása ellen? Olvasson tovább!

Az október 29-i Pszoriázis Világnap alkalmából a Magyar Dermatológiai Társulat szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a pszoriázis feletti kontrollt tartós és folyamatos terápiával lehet biztosítani, a betegség terheit csökkentő, modern, hatékony, személyre szabott kezelések 10 hazai – tb-finanszírozott – pszoriázis centrumban elérhetők.

A szakemberek hozzátették: a centrumok munkájával kapcsolatos információátadás azért is rendkívül fontos, mert egy közelmúltban publikált hazai felmérés szerint a súlyos-középsúlyos pszoriázissal élő betegek jelentős része még nem járt pszoriázis centrumban, illetve nem tud ezek létezéséről.[11]

„Az a célunk, hogy a pszoriázis centrumokban olyan ellátás nyújtsunk a pácienseknek, amely bárhol Európában megállja a helyét. Ennek érdekében folyamatosan dolgozunk azon, hogy a – kis túlzással – napról napra felbukkanó új, korszerű terápiákat bevezessük a klinikai gyakorlatba. A széles terápiás palettának köszönhetően ma már a hozzánk forduló betegek nagy részét tünetmentes vagy csaknem tünetmentes állapotba tudjuk hozni. Azt javasoljuk tehát, hogy minden érintett, akinek súlyos, vagy középsúlyos pikkelysömöre van, vagy a betegség jelentősen rontja az életminőségét, jelentkezzen be a hozzá legközelebbi centrumba” – fogalmazott prof. dr. Gyulai Rolland tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Pszoriázis centrumok: hol, hogyan és miért?

A beutaló nélkül, bejelentkezést követően felkereshető hazai pszoriázis centrumokban felkészült bőrgyógyász-specialistákkal, a pikkelysömör szakértőivel találkoznak a páciensek, és állapotuknak megfelelő alapos kivizsgáláson esnek át.

A pszoriázis centrumban dolgozó szakemberek a kivizsgálás eredményétől, a pszoriázis típusától és súlyosságától, a korábban kapott kezelésektől, a páciens életkorától, illetve az esetleges társbetegségek meglététől függően személyre szabott kezelést javasolnak. A megfelelő terápia kiválasztásakor nemcsak a kórelőzményeket, hanem a páciens élethelyzetét és egyedi igényeit is figyelembe veszik” – húzta alá prof. dr. Kemény Lajos, tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója.

Hozzátette: a pszoriázis centrumok felkeresésével nemcsak a legkorszerűbb terápiás megoldások válnak hozzáférhetőkké a páciensek számára, de azok a pikkelysömörös betegek is pontos diagnózishoz, teljes körű információhoz és terápiás javaslathoz juthatnak, akik a korábbi terápiás kudarcaik miatt elvesztették az állapotuk javulásába vetett hitüket.

A pszoriázis centrumok közfinanszírozott formában működnek, ezért minden biztosított térítésmentesen keresheti fel azokat.

A hazai pszoriázis centrumok az egyetemi klinikák, illetve kórházi központok bázisán országszerte 10 helyszínen – 8 vidéki nagyvárosban és a fővárosban 2 helyen – érhetők el, így minden pikkelysömörrel élő magyar beteg találhat működő centrumot a lakhelyétől elérhető távolságban.

A felnőtt betegeket ellátó hazai pszoriázis centrumok listája:

 • Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, Pszoriázis-szakrendelés, Budapest
 • MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház, Budapest
 • Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Pszoriázis-szakrendelés, Szeged
 • Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Pszoriázis-szakrendelés, Debrecen
 • Pécsi Tudományegyetem, Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs
 • Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Bőrgondozó, Kecskemét
 • Kaposi Mór Oktatókórház, Bőrgyógyászati osztály, Kaposvár
 • Semmelweis Kórház-Rendelőintézet, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia, Miskolc
 • Vas Megyei Markusovszky Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia, Szombathely
 • Csolnoky Ferenc Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia, Veszprém

Gyógyító információk

Egy közelmúltban publikált magyarországi kérdőíves felmérés eredményeit összefoglaló szakmai cikk[12] – melyben középsúlyos és súlyos pszoriázisos páciensek vettek részt – megerősítette, hogy a pikkelysömör hazánkban is komoly fizikális, lelki és pénzügyi terhet ró az érintettekre, illetve azt is aláhúzta, hogy a betegséggel kapcsolatos hiteles információkat minél szélesebb körben szükséges átadni, különösen azt a terápiás perspektívát megismertetni, amit a pszoriázis centrumok kínálnak.

A felmérésben részt vett páciensek közül sokan panaszkodtak információhiányra a lehetséges kezelésekkel kapcsolatban: ötből egy beteg még nem is hallott a pszoriázis centrumokról, és a megkérdezettek mindössze 42 százaléka volt teljes mértékben elégedett a jelenlegi terápiájával.

A felmérés időpontjában a nyilatkozók többsége, 62 százalékuk küzdött fennálló panaszokkal; döntő többségüket (74 százalék) lokális készítményekkel kezelték, 26 százalékuk hagyományos szisztémás szereket, 18 százalékuk biológiai terápiát kapott. A megkérdezettek mindössze 45 százaléka hallott már a biológiai terápiákról, pszoriázis centrumban a válaszadók csak negyede járt.

Sokan rosszul tudják: 6 tény a pikkelysömörről - kattintson!

A jelentős részben információhiányból táplálkozó, de a betegséggel élőket világszerte sújtó kilátástalanság a hazai felmérésben is tetten érhető: a megkérdezett magyar betegek kétharmada azt nyilatkozta, hogy csak negatív érzéseik vannak a betegségükkel kapcsolatban, és sokan hiányolják a nagyobb elfogadást a társadalom részéről.

Ráadásul a fizikai és pszichés terheken túl komoly anyagi terhekkel is jár a betegség: a megkérdezettek átlagosan 23.000 forintot költöttek betegségük ellátására havonta, de volt olyan válaszadó beteg is, akinél ez az összeg meghaladta a 100.000 forintot.[13]

„Érintettként és a betegszervezet képviselőjeként is pontosan tudom, hogy minden pikkelysömörrel élő beteg elősorban személyre szabott, hatékony és a lehető legkevesebb mellékhatással járó terápiát szeretne. Ebben kulcsfontosságú szerep jut a hazai Pszoriázis Centrumoknak és a felkészült szakorvosoknak. Betegszervezetként az egyik alapvető feladatunk, hogy edukációval és hiteles információkkal segítsük a pszoriázissal élőket abban, hogy tudomást szerezzenek a centrumokról és minél előbb tünetmentesítő kezeléshez jussanak.” – foglalta össze Petes Tamás, a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének (MPKE) alelnöke.

Hozzátette: a 2010-ben alakult MPKE hat tagszervezetén keresztül több ezer beteget segít információval, érdekképviselettel, támogatással és programokkal, illetve hozzájárul a betegség társadalmi elfogadottságának növeléséhez.

Súlyosra fordulhat a genetikai örökség

A pikkelysömör kialakulásának pontos okai továbbra sem ismertek, de a genetikai hajlam szerepe bizonyított[14]: csak azoknál alakulhat ki, akik az erre való hajlammal születnek, de a pszoriázis megjelenéséhez további kiváltó tényezők – úgynevezett triggerek – is szükségesek.[15]

A szakértők szerint a pszoriázis az immunrendszer működési zavarának következménye. A beteg immunrendszere hibás jelzéseket küld a bőrben található hámsejteknek, emiatt azok képződése felgyorsul, és a bőrön pikkelyes hámlás formájában jelenik meg. A rendellenes immunválasz mellett gyulladást elősegítő anyagok is felszabadulnak, melyek fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában és fenntartásában is.[16]

A pszoriázis sokarcú betegség, hiszen a bőrtünetek kiterjedésben és súlyosságban is nagyon változatosak: bárhol megjelenhetnek, de leggyakrabban a hajas fejbőr, a könyök és a térd, valamint a keresztcsont feletti bőrterület érintett. A betegek 80 százaléka küzd a betegség legismertebb, klasszikus klinikai típusával, a plakkos pszoriázissal.[17] A bőrtünetek mellett a pszoriázis érintheti a körmöket és az ízületeket is. A körmökön különböző eltérések jelenhetnek meg, illetve előfordulhat, hogy alakjuk deformálódik.[18]

A pikkelysömör nem fertőző, nem adható át, és érintéssel sem terjed[19], de a nagy kiterjedésű, látható bőrtünetek miatt a betegeket gyakran éri diszkrimináció, elutasítás.

A betegség egyenlő arányban fordul elő nőknél és férfiaknál, és az élet bármely szakaszában megjelenhet, de általában 40 éves kor előtt kezdődik,[20] tömeges első megjelenési ideje a serdülőkorra esik.[21]

Ez egyben azt is jelenti, hogy az érintettek nagy része fiatal felnőttként, családalapítás előtt, a karrierje kezdetén szembesül az élethosszig tartó betegséggel.

Prof. dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem ÁOK Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta: „A pszoriázis komoly testi-lelki megterhelést jelent, a bőrtünetek negatívan befolyásolják a betegek önértékelését és pszichoszociális állapotát is, gyakran küzdenek depresszióval, álmatlansággal, szorongással. Súlyosabb esetekben nem ritka az elszigetelődés és a szociális kapcsolatok teljes hiánya. Egy nemzetközi felmérésből ismerjük azt a riasztó adatot, hogy a 18–34 év közötti betegek 10 százaléka számolt be öngyilkossági gondolatokról. [22] A működő, hatékony terápia megtalálása a beteg egészsége, életminősége és az életperspektívája szempontjából egyaránt fontos.”

A pikkelysömör nem jár egyedül

Az esztétikai problémák mellett sokaknak jelentenek terhet a társuló szubjektív panaszok, például az erős viszketés, a jelentős mértékű fájdalom, valamint a betegség hullámzó lefolyása. Arthritis psoriatica (PsA – pszoriázis okozta ízületi gyulladás) esetén az ízületek gyulladása ödémához, súlyos ízületi deformációhoz vezethet, melynek következtében a beteg mozgástartománya beszűkül. Ez erősen korlátozhatja a páciensek önellátását, mindennapi életét, sőt munkanélküliséghez is vezethet. A nemzetközi adatok szerint ízületi érintettség esetén a páciensek 20–50 százaléka munkanélküli, 16–39 százalékuk munkaképtelen.[23]

Mind a pszoriázis, mind a PsA esetében gyakoriak a társbetegségek, például a magasvérnyomás-betegség, a metabolikus szindróma: a kóros elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri események és a csontritkulás, valamint a Crohn-betegség, az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége.[24] A szív- és érrendszeri szövődmények miatt a súlyos pikkelysömörös állapotú páciensek esetében magasabb a sztrók és a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, várható élettartamuk 5 évvel rövidebb lehet, mint a nem pszoriázisos társaiké.[25]

Prof. dr. Szegedi Andrea tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte:

„A pszoriázis centrumok felkeresése különösen fontos a kilátástalannak tűnő, esetleg már a kialakult társbetegségekkel járó esetekben, hiszen ilyenkor a specializált pszoriázis centrumok biztosíthatják azt a komplex orvosi szakértelmet, mellyel a páciens további állapotromlása megállítható. Általánosságban elmondható, hogy nincs rossz pillanat a centrumok felkeresésére, de az a legjobb, ha az érintettek az életminőséget jelentősen befolyásoló tünetek megjelenése után mielőbb, várakozás nélkül felkeresik valamelyik terápiás centrumot.”

Röviden a pikkelysömör terápiás lehetőségeiről

A terápiák kombinációja majdnem olyan változatosságot mutat, mint maga a betegség: számos külsőleges kezelés, gyógyszer vagy injekció, illetve fényterápiás lehetőség érhető el. Egyetlen csodaszer nem létezik, de a pszoriázis centrumokban a kezelőorvos azt a kezelést választja ki, amelyikkel elérhető, hogy a páciens bőre a lehető leghosszabb ideig tünetmentes – vagy majdnem tünetmentes – állapotban legyen. Ha a pszoriázis érinti az ízületeket, reumatológus szakorvos bevonása is lehetséges az optimális terápia meghatározásához.

Helyi (külsőleges) kezelések[26],[27]

A bőr mindennapi ápolása fontos szerepet tölt be a pszoriázissal élő betegeknél. A családorvos és a bőrgyógyász is felírhat a tüneteket enyhítő, a hámlást és a gyulladást mérséklő krémeket, kenőcsöket, oldatokat az enyhe vagy közepesen súlyos pszoriázisban szenvedő betegeknek.

A keratolitikus (hámlasztó) készítmények – amelyek közül több is kapható vény nélkül – segítik a pikkelyek eltávolítását, megkönnyítve, hogy más hatóanyagok is a gyulladt bőrbe jussanak. Általában szalicilsavat, karbamidot és tejsavat tartalmaznak. A helyileg alkalmazható kortikoszteroid készítmények gyulladáscsökkentő hatásúak, és habár gyorsan enyhítik a pszoriázis tüneteit, a hosszú távú alkalmazásukkal rezisztencia alakulhat ki a kortikoszteroidokkal szemben.

A D3-vitamin-analógok gátolják a pszoriázisért felelős bőrsejtek túltermelődését, és elősegítik a bőrsejtek normál érését. A betegeknek jellemzően kalcipotriol és szteroid kombinációját javasolják, mely rendkívül hatásos kezelésnek bizonyul.

Fényterápia[28],[29]

A fényterápia régóta alkalmazott kezelési mód: a napsugárzás a legtöbb betegnél pozitív hatású, láthatóan csökkenti a bőrtüneteket. Az UV-fény lassítja a pszoriázisért felelős hámsejtek gyors növekedését, ami javítja a bőr állapotát. Ez a külsőleg alkalmazott kezelésre nem reagáló, közepesen súlyos vagy súlyos pszoriázis kezelésére használható. A természetes napfény kevésbé hatékony azonban, mint a centrumokban alkalmazott fénykezelés, amely meghatározott hullámhosszúságú UV-B vagy UV-A tartományba tartozó fénnyel történik folyamatos orvosi felügyelettel. A fényterápia olyan betegeknél is alkalmazható, akiknek a tünetei napfény hatására rosszabbodnak, hiszen a fényterápiás készülékek biztonságos és jótékony tartományú ultraibolya fényt bocsátanak ki.

Hagyományos szisztémás kezelések[30]

A hatásukat a szervezet egészében kifejtő (szisztémás) kezeléseket a szakorvos az egyénre szabott kezelési tervnek megfelelően javasolhatja, ha a helyi vagy a fénykezelés nem bizonyult hatásosnak, illetve ha a betegség nagyobb bőrterületet érint. A tabletta és injekció formájában alkalmazott gyógyszerek az immunrendszer működésére hatnak és igen hatásosak, de egyben a mellékhatások kockázata is nagyobb, ezért csak szoros orvosi felügyelet és rendszeres kontrollvizsgálatok mellett alkalmazhatók.

A biológiai terápia[31],[32]

A biológiai terápiás szerek áttörést hoztak a pikkelysömör kezelésében: rendkívül hatékony kezelési módot jelentenek azoknak a betegeknek, akiket a korábbi, hagyományos kezelésekkel nem lehet tünetmentesekké tenni. A biológiai terápiák, amelyek az immunrendszert célozzák meg, más immunszuppressziós szerekkel szemben a pszoriázis kialakulási helyén fejtik ki hatásukat, és hosszú távon is alkalmazhatók. A biológiai szereket injekció vagy intravénás infúzió formájában juttatják a szervezetbe, a kezeléseket kizárólag a pszoriázis biológiai terápiás centrumokban lehet elérni, és az egyénre szabott kezelési tervnek megfelelően alkalmazzák. A biológiai terápiát átfogó előzetes kivizsgálás előzi meg, amellyel az esetleges társbetegségeket is pontosan lehet diagnosztizálni, kezelni.

Hazánkban összesen tíz bőrgyógyászati Pszoriázis Biológiai Terápiás Centrum működik – Budapesten 2, a többi 8 az ország nagyvárosaiban – elérhetőségük megtalálható például a legnagyobb hazai betegszervezet, a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete weboldalán is: www.pszori.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrrák vagy pikkelysömör tünete a megvastagodott bőr? A bőrgyógyász válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pszoriázis

[1] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[2] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[3] Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

[4] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[5] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[6] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[7] British Journal of Dermatology (2018), 179, pp 1385-1391

[8] Use of biologics for psoriasis in Central and Eastern European countries, 2015 European Academy of Dermatology and Venereology • JEADV 2015, 29, 2222–2230

[9] https://ifpa-pso.com/wp-content/uploads/2017/01/Brochure-psoriasis-is-a-serious-disease-deserving-global-attention.pdf

[10] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[11] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[12] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[13] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[14] WHO Global report on psoriasis, 2016

[15] Magyar Psoriasis Alapítvány http://www.psoriasis.hu/

[16] Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

[17] National Psoriasis Foundation https://www.psoriasis.org/locations-and-types/

[18] Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

[19] IFPA Psoriasis is a Serious Disease Deserving Global Attention, https://ifpa-pso.com/psoriatic-disease/

[20] Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

[21] Magyar Psoriasis Alapítvány http://www.psoriasis.hu/

[22] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[23] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[24] Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

[25] Piros, É .A. et al.: Impact of Interleukin-17 Inhibitor Therapy on Arterial Intima-media Thickness among Severe Psoriatic Patients. Life 2021, 11, 919. https://doi.org/10.3390/life11090919

[26] https://www.psoriasis.org/topical-treatments/

[27] https://www.janssen4patients.com/hu/betegsegek/pszoriazis/a-pszoriazis-kezelese/lokalis-kezeles/lokalis-kezeles

[28] https://www.psoriasis.org/phototherapy/

[29] https://www.janssen4patients.com/hu/betegsegek/pszoriazis/a-pszoriazis-kezelese/fenyterapia/fenyterapia

[30] https://www.psoriasis.org/systemics/

[31] https://www.psoriasis.org/biologics/

[32] Magyar Dermatológiai Társulat

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához