Ezeket látta már?

Bőrrák vagy pikkelysömör tünete a megvastagodott bőr? A bőrgyógyász válaszol

melanóma, bőrgyógyász, bőrbetegség, bőrrák, melanóma tünetei, bőrdaganat

Pikkelyes folt, megvastagodott bőr, vérzés - a pikkelysömör és a bőrrák egyes tünetei hasonlóak lehetnek, ami ijesztőnek tűnhet.

Dr. Rózsa Annamária az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint a legfontosabb az orvosi diagnózis, és az annak alapján rendelt kezelés.

Pszoriázis vagy bőrrák?

A pszoriázisnak és a bőrrák is több fajtája ismert, és ezek közül néhánynak vannak hasonló tünetei, amelyek bizonytalanságra, aggodalomra adhatnak okot. A pikkelysömör 5 fő típusa közül (plakkos, guttált, inverz, pustulózus, eritrodermiás pikkelysömör) főként az első kettő okozhat olyan bőrelváltozásokat, amelyek akár bőrrák tünetnek is tűnhetnek a laikus szemében.

  • Pikkelyes, durva tapintatú, esetleg vérző folt

A plakkos pikkelysömörben jelentkező plakkok akkor véreznek, ha kikaparják őket. A szintén plakkos foltként mutatkozó laphámsejtes karcinoma a napsugárzásnak kitett helyeken alakul ki, nem jellemző rá a vérzés.

  • Kiemelkedő, piros, viszkető folt

A plakkos pikkelysömör megjelenésekor azonnal viszkethet, és legtöbbször az fejbőrön és az ízületek körül jelentkezik. A hasonló foltként feltűnő basaliómára nem jellemző a viszketés, és főként a napsugárzásnak kitett tesztrészek az érintettek.

  • Vastag, pikkelyes, kiemelkedő bőrelváltozás

Plakkos pikkelysömör esetén ezek a piros plakkok jellemzően a fejbőrön, az ízületek körül mutatkoznak, míg a bőr lymphoma esetén bárhol felbukkanhatnak, és gyakran lilás árnyalatúak.

  • Kiemelkedő vagy lapos pöttyök

A főként gyerekeknél, fiataloknál előforduló guttált pikkelysömörnél gyakran kis pöttyökként mutatkozik a tünet, míg a felnőtteknél ritkán kialakuló Kaposi szarkómánál a lilás, pirosas, barnás pöttyök jobbára a lábon, arcon jelennek meg.

Pikkelysömör: ezek a gyógynövények hasznosak a tüneti kezelésben - kattintson!

Bízzuk orvosra a diagnosztizálást!

Manapság sokan az internetről próbálják diagnosztizálni magukat, ám bőrbetegségek esetén is nagyon veszélyes lehet laikusként beazonosítani a tüneteket, esetleg még kezeléssel is próbálkozni. A kisebbik baj, ha hatástalan az otthoni gyógymód, a nagyobbik, ha így időt veszítünk a felismerésnél. A legfontosabb teendő bőrtünetek, a bőrön vagy egy anyajegynél tapasztalt változások esetén, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. A diagnózishoz ugyanis sok mindent tekintetbe kell venni, az esetleges családi halmozódástól a bőrképlet alapos tanulmányozásáig. Erre lehetőséget nyújt a dermatoszkópos -, a videódermatoszkópos -, és a teljes testtérképes anyajegyszűrés is.

Ez utóbbi a legmodernebb eljárás, amely során a test teljes felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a páciens összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során

– hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

- A talptól a hajas fejbőrig történő fényképezés közben az automatikusan beállított kamera pár perc alatt nagyon jó minőségű felvételeket készít a teljes testfelszín található minden egyes anyajegyről. Később is egy speciális szoftver jelöli meg számunkra az új anyajegyeket, a bőrelváltozásokat, és a korábbi anyajegyek változásait. A gyanús anyajegyeket videódermatoszkóp segítségével, egyesével is átvizsgáljuk.

Rózsa doktornő arra is figyelmeztet, hogy a mielőbbi bőrgyógyászati vizsgálat az esetlegesen szükséges kezelést is megkönnyítheti. Bizonyos bőrdaganatok, például basalioma esetén a sebészeti kimetszés gyors megoldást jelenthet, pikkelysömörnél pedig a megfelelő, személyre szabott kezeléssel karbantartható a krónikus betegség.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 rejtett hely, ahol melanóma alakulhat ki! Ezeket is nézze át -figyelmeztet a bőrgyógyász

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához