Ezeket látta már?

Piros erek az orron és az arcon: nem csak a napsütés okozhatja

Piros erek orron, arcon rosacea

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet.

Dr. Rózsa Annamária a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rosacea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult erek, a pókháló erek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek.

Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen kialakulhatnak.

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit. Kattintson tovább!

Ilyen okai lehetnek a kitágult, piros erek megjelenésének:

 • Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.
 • Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
 • Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
 • Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.
 • Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.
 • Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
 • Rosacea : ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér - eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Rosacea : belsőleges és külsőleges kezelés is segíthet

Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani.

– Sok esetben beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik a rosacea tüneteit, az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézer terápia.

Tudta, hogy létezik tartós megoldás is arosacea-ra? Olvasson tovább!

Mit tehetünk az állapotromlás megakadályozásáért?

 • Az új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.
 • Ne fürödjünk forró vízben, de a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
 • Nyáron mindig alkalmazzunk fényvédő terméket (léteznek arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és ha lehet, viseljünk széles karimájú kalapot.
 • Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Barna foltok az arcon: a melazma sok nőt érint, de mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrelváltozás

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához