Ezeket látta már?

Tyúkszem vagy szemölcs? Így lehet megkülönböztetni őket

szemölcs, tyúkszem

Miről ismerhetjük fel a tyúkszemet? Milyen típusai vannak a szemölcsöknek?

A szemölcs nagyon gyakori betegség, mely bár a legtöbbször csak kellemetlen, de időnként kifejezetten fájdalmassá válhat.

Mi a szemölcs?

A szemölcsök kialakulásának hátterében a humán papillomavírusok állnak, melyekből száznál is többet azonosítottak már, és közel 40 okozhat szemölcsöt. A vírus elsősorban a bőr legkülső rétegének sejtjeit, az ún. keratinocytákat támadja meg.

A szemölcs igen gyakori betegség, becslések szerint a gyermekek 10-20 százalékát, a felnőttek 7-12 százalékát érinti. Gyógyítása sajnos gyakran hosszadalmas és nehézkes, nagy az újrafertőződés esélye, és az is előfordulhat, hogy lassan újabb és újabb szemölcsök jelennek meg valakinél, egyszerűen azért, mert saját magát fertőzi újra, például egy bőrsérülés következtében. A szemölcsök lappangási ideje akár több hónap is lehet, vagyis a fertőződést követően akár 8-12 hónap is eltelhet, mire az első tüneteket észleljük magunkon.

Tyúkszem típusai - tyúkszem a talpon

A szemölcsök változatos formában jelentkezhetnek, a testünk különböző részein. Minden szemölcstípusért más-más vírustörzs a felelős. A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) a kézen a leggyakoribb (de tulajdonképpen bárhol megjelenhet), kerek, a bőrből kiemelkedő, érdes felületű képződmény. A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) apró, sima felületű, sötét rózsaszín vagy barnás árnyalatú bőrhiba, mely főként az arcon, a nyakon, a csuklón vagy a térden jelenik meg. Általában sok apró szemölcs található egymáshoz viszonylag közel.

A talpi szemölcs, közkeletű nevén tyúkszem (verruca plantaris, mymercia) a talpon, esetleg a lábujjakon jelenik meg, laposabb, mint a test más területén lévő szemölcs, bőrszínű vagy ennél sötétebb. A talpi szemölcs komoly fájdalmat is okozhat! A lógó szemölcs (verruca filiformes) apró vadhúshoz, bőrkinövéshez hasonlít, és az arcon, nyakon, hajlatokban, sőt a szemhéjon is kialakulhat. A körömszemölcs a körmökön, körömágyakon vagy az ujjakon jelenik meg, a kézen és a lábon egyaránt. Ha nem kezelik időben, a szemölcs akár borsóméretűre is megnőhet, és hatással lehet a köröm egészségére, sőt akár a köröm leválását is okozhatja!

A nemi szerveken, illetve a végbél környékén is megjelenhetnek szemölcsök, melyek egyértelműen jelzik a HPV-vel való fertőzöttséget. Sok esetben nem okoznak kellemetlen tüneteket, ám mindenképpen kezelni kell őket.

A szemölcsök közé soroljuk az ún. molloscum contagiosum (uszodaszemölcs) nevű bőrelváltozást, ám ezt nem a HPV, hanem a poxvírusok közé tartozó molloscum contagiosum vírus okozza. A hússzínű, a bőrből kiemelkedő, gyöngyházfényű, gyöngyszerű elváltozások az arcon, a karokon, a törzsön vagy a hónaljban a leggyakoribbak, de a nemi szerveknél is megjelenhetnek. A viszkető uszodaszemölcs sokszor a gyerekeket támadja meg.

Így ápolja otthon a lábát

A helyes lábápolás a következőket tartalmazza:

  • a lábak rendszeres (napi) mosása, szárítása;
  • bizonyos időközönként áztatása, majd az elhalt hámsejtek eltávolítása a bőrkeményedéses részekről habkővel, reszelővel;
  • bőrpuhító, hidratáló krémmel a sarok repedezettségének csökkentése;
  • a bőrpír, duzzanat, vágások, genny, szilánkok vagy hólyagok ellenőrzése és kezelése;
  • a körmöket egyenesen kell vágni, az éles széleket pedig reszelni;
  • javasolt a szoros zokni és harisnya kerülése;
  • fontos a cipő kényelme: a jó cipőnek megfelelő hosszúságúnak, szélességűnek és mélységűnek kell lennie.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Naptej kisokos: ezekre figyeljen a vásárláskor!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

napozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához