Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Viszkető, száraz bőr: ez atópiás dermatitisz

Atópiás-dermatitisz vizsgálata

Szponzorált tartalom - Gyakran viszket a bőre, minden külső hatásra extrém érzékenységgel reagál, sokszor irritált, száraz, húzódik, akár ki is pirosodik? Ezek az úgynevezett atópiás dermatitisz tünetei is lehetnek. Hogyan kezelhetjük ezt az igen gyakori bőrproblémát?

Az atópiás dermatitisz egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely sokszor már kisgyermekkorban jelentkezik. Jellegzetes tünetei közé tartozik például a különösen száraz, húzódó, viszkető bőr és a kipirosodás. A bőrön hólyagocskákkal fedett piros foltok is kialakulhatnak. Általában a hajlatok, pl. a könyök- és térdhajlat, a csukló, az arc és a nyak az érintett területek (minél fiatalabb a beteg, annál nagyobb testterületen jelentkezhet az atópiás dermatitisz). A probléma nem fertőző, kialakulásában azonban nagy szerepe van a genetikai örökségünknek, vagyis, ha valakinek a családjában már előfordult az atópiás dermatitisz, akkor megnő a valószínűsége annak, hogy nála is megjelenjen.

Iszonyúan viszket!

Az atópiás, rendkívül száraz bőr oka kettős: egyrészt, a bőr elveszíti azt a képességét (ún. barrier-funkciót), hogy meg tudja védeni magát a külső hatásokkal szemben; másrészt, allergiás jellegű túlérzékenységi reakció is jelentkezik. Vagyis, a bőr áteresztőképessége megnő, könnyebben átengedi az allergéneket (pl. pollen, poratka, állatszőr, kemikáliák stb.), kórokozókat, gyorsabban gyulladásba jön, és nehezebben is gyógyul. Ez jár együtt a jellegzetes tünetekkel, viszketéssel, gyulladással, kipirosodással.

Az igen erős viszketés ráadásul egy ördögi kört is elindíthat, hiszen az érintett a vakarózással – mely sajnos közel sem enyhíti a fájdalmakat, kellemetlenségeket annyira, mint hisszük – folyamatosan apró sérüléseket okozhat a bőrön, így az irritáló anyagok és kórokozók még könnyebben a szervezetbe jutnak, és újra gyulladást okoznak.

Milyen tusfürdőt és testápolót használjunk viszkető, száraz bőrre?

A hosszas fürdőzés, a habfürdők és fürdősók használata csak tovább fokozhatja az atópiás dermatitisz tüneteit, ezért inkább zuhanyozzunk, lehetőleg langyos vízzel, és ne túl sokáig. A Bioderma Atoderm termékcsaládját kifejezetten az érzékeny, irritált bőr ápolására fejlesztette ki. Legújabb olajos tusfürdőjük olyan lipidpótló és tápláló összetevőket tartalmaz, amely enyhíti a bőr kellemetlen feszülő érzetét és véd a külső stresszhatásoktól.

Az Atoderm Olajtusfürdő Skin Barrier Therapy® szabadalma révén a legszárazabb bőrnek is védelmet nyújt az irritációt okozó baktériumok elszaporodásától. Nem tartalmaz illatanyagokat vagy színezékeket, így kisbabák fürdetéséhez is nyugodt szívvel használhatjuk

Zuhanyozás után se használjunk irritáló tartalmú krémeket. Ajánljuk az Atoderm PP Balzsamot, amely a száraz bőr számára elengedhetetlen vitaminokkal dúsított. Emellett zanthalén-tartalmának köszönhetően tartósan enyhíti az irritációt és a viszketést.

Mit tehetünk az atópiás bőr ellen?

Az atópiás dermatitisz az egyik leggyakoribb panasz, mellyel felkeresik a bőrgyógyászokat. A korai diagnózis és kezelés rendkívül fontos, mert ezzel ritkíthatjuk a gyulladásos fellángolásokat, és persze a mindennapokat is elviselhetőbbé tehetjük. Már a betegség legelső tüneteinél (pl. száraz, kifehéredő, durva tapintású bőr) érdemes orvoshoz fordulni, de abban az esetben is szükséges lehet a vizsgálat, ha a kisbaba szülei, testvérei atópiás dermatitiszben szenvednek.

A betegség kezelésére természetesen gyógyszereket is javasol a bőrgyógyász, ám ezek csecsemőknél nem minden esetben alkalmazhatóak. A gyógyszereken kívül azonban rendkívül nagy szerepe van annak is, hogy miként ápoljuk a bőrt, milyen óvintézkedéseket teszünk, hogyan változtatjuk meg a mindennapjainkat!

A legfontosabb természetesen az allergének kerülése! A dohányfüst is tovább ronthatja a tüneteket, akárcsak a műszálas vagy tiszta gyapjúból készült ruhadarabok. A mosó-, öblítő- és tisztítószereket is érdemes hipoallergén termékekre lecserélni.

Gondoskodjunk arról, hogy az otthonunk levegője ne legyen se túl száraz, se túlságosan meleg. Szellőztessünk rendszeresen!

Forrás: https://www.bioderma.hu/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához