A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség.
A botulizmus a Clostridium botulinum Gram-pozitív, spórás, anaerob baktérium által okozott súlyos különleges formájú ételmérgezés. A spórákból kikelt kórokozó csak szigorúan oxigénmentes környezetben képes szaporodni, és magát a betegséget az általa termelt méreg (neurotoxin) okozza.
A bél fehérjebontó enzimei nem bontják. A szervezeten belül a vér útján terjed. Az étel okozta botulizmust olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Sebbotulizmus sérülés során alakul ki, ilyenkor a seb Clostridium botulinum baktériummal fertőződik. Gyermekbotulizmust a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely azután tenyészni kezd a belekben és toxint termel.
Botulizmus: tünetei, vizsgálata és kezelési lehetőségei
Forrás: EgészségKalauz
A baktériumok megtalálhatók a zöldségek levelén, talajban, állati bélcsatornában, természetes élőhelye mindenhol a föld, a trágya, friss és főzött mezőgazdasági termények. Mérgezés forrása általában a konzervek, szennyezett zöldségfélék, füstölt állati húsok, méz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények, de a lelkiismeretlenül, vagy rossz technológiával készült házi készítmények is.
A baktérium által termelt méreg (toxin) neurotoxin, az acetilkolin felszabadulását gátolja, így testszerte jelentkeznek szimmetriás petyhüdt, bénulásos tünetek. A lefelé terjedő bénulás az agyidegekben kezdődik. A botulizmusnak mindig együttjáró tünetei az agyidegbénulások.
18-36 órával az étel elfogyasztása után kezdődnek, de ez az idő lehet 2 óra vagy akár 8 nap is. Az ételbotulizmus esetek egyharmadában eleinte emésztőrendszeri tünetek, hányás, hasmenés jelentkezik.
Láz csak a seb-botulizmusban fordul elő, a lappangási idő ilyenkor 4-14 nap. Sebbotulizmus esetén nincsenek emésztőrendszeri tünetek.
Bármely életkorban előfordulhat. A betegség lefolyása széles határok között mozoghat: lehet enyhe, alig észrevehető, amikor csak a faciális(arc-, arcideg) bénulás észlelhető. Máskor nagyon gyors, halálos lehet a kimenetel légzési és keringési elégtelenség miatt. A beteg nem fertőző, elkülöníteni nem kell.
Kóroki diagnózis a baktérium és toxin kimutatására székletből, hányadékból, a gyomormosó folyadékból, ételmaradékból. Elektromyographia (EMG), szemészeti és neurológiai vizsgálat a bénulások megítélésében játszanak fontos szerepet.
Mivel a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni. A cél gyógyszeres kezeléssel az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin eltávolítása; illetve a sejtekhez még nem kötődött méreg közömbösítése ellenszérummal.
A spórák a több órás főzést is kibírják, így képesek túlélni az élelmiszer-konzerválási technikákat. Maga a méreg (neurotoxin) hőérzékeny 80°C-on 5-10 perc alatt megsemmisül, így jól megfőzött, sütött ételekben nem kell mérgezéssel számolni.
A konyhai higiénés szabályok betartása, házilag készített konzervek, húsételek megfelelő, fogyasztás előtti forralása, hőkezelése.
Kolbászkészítésnél ügyelni kell a belek alapos átmosására és a földdel történő szennyeződés kizárására. Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető.
Gyógytorna, neurológiai gondozás teljes rehabilitációt eredményez.
A botulizmus, mint biológiai fegyver: az ENSZ ellenőrei már a 90-es évek közepén találtak Irakban olyan robbanófejeket, amelyek botulizmus-toxint tartalmaztak. Irak elismerte a toxin előállítását.
A Clostridium botulinum különleges körülmények között kezd toxintermelésbe: amikor az oxigén teljesen hiányzik, a pH 4,6 fölött van, és a hőmérséklet legalább 10–12 °C. Ezek az anaerob, meleg, enyhén lúgos közegben lévő körülmények főként házi konzervekben, olajos befőttekben, fóliázott húsokban, vagy rosszul lezárt, hűtés nélkül tárolt ételekben fordulnak elő.
A nem megfelelően sterilizált háztartási konzervkészítés során akár kis mennyiségű toxin is halálos lehet – ezért minden otthon készített étel esetén létfontosságú a hőkezelés és higiénia.
A botulinum toxin blokkolja az ideg–izom közötti ingerületátvitelt azáltal, hogy megakadályozza az acetilkolin felszabadulását a motoros idegvégződésekben. Ez a mechanizmus teljesen lebénítja az izmokat, de nem jár fájdalommal vagy eszméletvesztéssel – ezért különösen alattomos. Az érintett személy sokszor teljesen tudatánál van, miközben a légzése leáll.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már 1 nanogramm toxinnal is életveszélyes állapot idézhető elő testsúlykilogrammonként. Emiatt a botulinum toxin szerepel az egyik legveszélyesebb biológiai fegyverként nyilvántartott anyagok listáján is.
A gyermekbotulizmus jellemzően 1 éves kor alatt fordul elő, különösen 2–6 hónapos csecsemőknél. Ilyenkor a baba lenyeli a baktérium spóráit (pl. méz vagy poros tárgy révén), majd azok a belekben szaporodni kezdenek, és toxin termelődik – ami a kicsi szervezetében bénulásos tüneteket okoz. Emiatt egyéves kor alatt szigorúan tilos mézet adni a csecsemőnek, még kis mennyiségben is.
A diagnózishoz székletmintából kell kimutatni a baktériumot és toxinját.
A diagnózis főként klinikai tüneteken és a beteg kórtörténetén alapul (pl. házi készítésű étel fogyasztása után kialakuló neurológiai tünetek). Ezt követően laborvizsgálatokkal lehet megerősíteni:
Az esetek egy részében az ellenszérum beadása megelőzi a laboreredmények beérkezését, mivel az időablak kritikus.
Az antitoxin (vagy ellenanyag) célja, hogy a keringésben lévő, még idegsejthez nem kötődött toxinokat semlegesítse. Ez azonban nem képes a már kötődött méreganyagot eltávolítani, így minél előbb kell beadni, lehetőleg az első 24 órán belül.
Az Egyesült Államokban és Európában főként kétféle ellenszérumot alkalmaznak:
Mellékhatásként allergiás reakció is jelentkezhet, ezért a beadást kórházi környezetben végzik.
Szerencsére a botulizmusban szenvedő betegek jelentős része – ha időben ellátást kap – teljesen felépülhet. A felépülés hónapokig is tarthat, és sokszor intenzív rehabilitációt igényel:
Egyes esetekben a teljes regeneráció több mint egy évet is igénybe vehet.
Miközben a botulinum toxin életveszélyes lehet, kis dózisban orvosi célokra is alkalmazzák – főként idegi ingerületátvitel gátlására:
Az orvosi botulinum toxin szigorúan szabályozott környezetben, meghatározott indikációkra és dózisban történik – biztonságosan. A különbség tehát: a dózis és az alkalmazás módja.
A házi ételkészítés során a következő megelőző lépések különösen fontosak:
Bár a betegség ritka, az alábbi tünetek esetén érdemes gondolni rá:
Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni – és a maradék ételmintát is célszerű megőrizni a kivizsgáláshoz.
Magyarországon évente 1–5 botulizmus esetet regisztrálnak, melyek többsége házi kolbászhoz, húsféléhez köthető. 2004-ben például házi májas fogyasztása okozott több megbetegedést. Az Országos Epidemiológiai Központ figyelmeztetése szerint a téli disznóvágásos szezonban és a nyári melegben is nőhet a kockázat, ha nem megfelelő a hőkezelés és tárolás.
Sokan nap mint nap ilyet esznek. A mérgezés okozta betegség tünetei nagyon feltűnőek.
A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség.