Ezeket látta már?

Botulizmus: tünetei, vizsgálata és kezelési lehetőségei

Betegségek
2016. október 07. 11:23
Módosítva: 3 napja
házi befőtt, ételmérgezés, botulizmus, mérgezés, toxin,

A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség.

A botulizmus a Clostridium botulinum Gram-pozitív, spórás, anaerob baktérium által okozott súlyos különleges formájú ételmérgezés. A spórákból kikelt kórokozó csak szigorúan oxigénmentes környezetben képes szaporodni, és magát a betegséget az általa termelt méreg (neurotoxin) okozza.

A botulinum toxin az egyik legerősebb ismert méreg

A bél fehérjebontó enzimei nem bontják. A szervezeten belül a vér útján terjed. Az étel okozta botulizmust olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Sebbotulizmus sérülés során alakul ki, ilyenkor a seb Clostridium botulinum baktériummal fertőződik. Gyermekbotulizmust a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely azután tenyészni kezd a belekben és toxint termel.

botulizmus-280x200-d00000660dcbfd9b18d44

Forrás: EgészségKalauz


A botulizmus előfordulása

A baktériumok megtalálhatók a zöldségek levelén, talajban, állati bélcsatornában, természetes élőhelye mindenhol a föld, a trágya, friss és főzött mezőgazdasági termények. Mérgezés forrása általában a konzervek, szennyezett zöldségfélék, füstölt állati húsok, méz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények, de a lelkiismeretlenül, vagy rossz technológiával készült házi készítmények is.

A botulizmus okai

A baktérium által termelt méreg (toxin) neurotoxin, az acetilkolin felszabadulását gátolja, így testszerte jelentkeznek szimmetriás petyhüdt, bénulásos tünetek. A lefelé terjedő bénulás az agyidegekben kezdődik. A botulizmusnak mindig együttjáró tünetei az agyidegbénulások.

A botulizmus tünetei

18-36 órával az étel elfogyasztása után kezdődnek, de ez az idő lehet 2 óra vagy akár 8 nap is. Az ételbotulizmus esetek egyharmadában eleinte emésztőrendszeri tünetek, hányás, hasmenés jelentkezik.

Láz csak a seb-botulizmusban fordul elő, a lappangási idő ilyenkor 4-14 nap. Sebbotulizmus esetén nincsenek emésztőrendszeri tünetek.

A botulizmus lefolyása

Bármely életkorban előfordulhat. A betegség lefolyása széles határok között mozoghat: lehet enyhe, alig észrevehető, amikor csak a faciális(arc-, arcideg) bénulás észlelhető. Máskor nagyon gyors, halálos lehet a kimenetel légzési és keringési elégtelenség miatt. A beteg nem fertőző, elkülöníteni nem kell.

A botulizmus diagnózisa

Kóroki diagnózis a baktérium és toxin kimutatására székletből, hányadékból, a gyomormosó folyadékból, ételmaradékból. Elektromyographia (EMG), szemészeti és neurológiai vizsgálat a bénulások megítélésében játszanak fontos szerepet.

A botulizmus terápiája

Mivel a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni. A cél gyógyszeres kezeléssel az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin eltávolítása; illetve a sejtekhez még nem kötődött méreg közömbösítése ellenszérummal.

A botulizmus megelőzése

A spórák a több órás főzést is kibírják, így képesek túlélni az élelmiszer-konzerválási technikákat. Maga a méreg (neurotoxin) hőérzékeny 80°C-on 5-10 perc alatt megsemmisül, így jól megfőzött, sütött ételekben nem kell mérgezéssel számolni.

A konyhai higiénés szabályok betartása, házilag készített konzervek, húsételek megfelelő, fogyasztás előtti forralása, hőkezelése.

Kolbászkészítésnél ügyelni kell a belek alapos átmosására és a földdel történő szennyeződés kizárására. Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető.

Élet a botulizmussal

Gyógytorna, neurológiai gondozás teljes rehabilitációt eredményez.

Egyéb tudnivalók a botulizmusról

A botulizmus, mint biológiai fegyver: az ENSZ ellenőrei már a 90-es évek közepén találtak Irakban olyan robbanófejeket, amelyek botulizmus-toxint tartalmaztak. Irak elismerte a toxin előállítását.

Hogyan kerül a toxin az élelmiszerekbe?

A Clostridium botulinum különleges körülmények között kezd toxintermelésbe: amikor az oxigén teljesen hiányzik, a pH 4,6 fölött van, és a hőmérséklet legalább 10–12 °C. Ezek az anaerob, meleg, enyhén lúgos közegben lévő körülmények főként házi konzervekben, olajos befőttekben, fóliázott húsokban, vagy rosszul lezárt, hűtés nélkül tárolt ételekben fordulnak elő.

Különösen kockázatosak:

  • házi savanyúságok, amelyek nem elég savasak (pl. cékla vagy káposzta ecet nélkül),
  • fokhagymás olajban eltett termékek (ahol a fokhagymán eredetileg jelen lehet a baktérium spórája),
  • vákuumcsomagolt, nem hőkezelt füstölt halak,
  • romlott húskészítmények.

A nem megfelelően sterilizált háztartási konzervkészítés során akár kis mennyiségű toxin is halálos lehet – ezért minden otthon készített étel esetén létfontosságú a hőkezelés és higiénia.

Miért olyan veszélyes a botulinum toxin?

A botulinum toxin blokkolja az ideg–izom közötti ingerületátvitelt azáltal, hogy megakadályozza az acetilkolin felszabadulását a motoros idegvégződésekben. Ez a mechanizmus teljesen lebénítja az izmokat, de nem jár fájdalommal vagy eszméletvesztéssel – ezért különösen alattomos. Az érintett személy sokszor teljesen tudatánál van, miközben a légzése leáll.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már 1 nanogramm toxinnal is életveszélyes állapot idézhető elő testsúlykilogrammonként. Emiatt a botulinum toxin szerepel az egyik legveszélyesebb biológiai fegyverként nyilvántartott anyagok listáján is.

A csecsemők különösen veszélyeztetettek: miért nem ajánlott a méz?

A gyermekbotulizmus jellemzően 1 éves kor alatt fordul elő, különösen 2–6 hónapos csecsemőknél. Ilyenkor a baba lenyeli a baktérium spóráit (pl. méz vagy poros tárgy révén), majd azok a belekben szaporodni kezdenek, és toxin termelődik – ami a kicsi szervezetében bénulásos tüneteket okoz. Emiatt egyéves kor alatt szigorúan tilos mézet adni a csecsemőnek, még kis mennyiségben is.

A tünetek gyakran fokozatosan alakulnak ki:

  • gyenge szopóreflex,
  • csökkent mozgás,
  • "puha" izomtónus,
  • sírás gyengülése,
  • székrekedés,
  • légzési nehézség.

A diagnózishoz székletmintából kell kimutatni a baktériumot és toxinját.

Hogyan zajlik a diagnózis pontosabban?

A diagnózis főként klinikai tüneteken és a beteg kórtörténetén alapul (pl. házi készítésű étel fogyasztása után kialakuló neurológiai tünetek). Ezt követően laborvizsgálatokkal lehet megerősíteni:

  • széklet, vér, gyomormosó folyadék vagy ételminta vizsgálata toxinelőállításra képes Clostridium botulinum jelenlétére,
  • elektromiográfia (EMG) az izomingerület-válasz kimutatására,
  • MRI vagy CT az egyéb neurológiai betegségek kizárása érdekében.

Az esetek egy részében az ellenszérum beadása megelőzi a laboreredmények beérkezését, mivel az időablak kritikus.

Hogyan működik az ellenszérum?

Az antitoxin (vagy ellenanyag) célja, hogy a keringésben lévő, még idegsejthez nem kötődött toxinokat semlegesítse. Ez azonban nem képes a már kötődött méreganyagot eltávolítani, így minél előbb kell beadni, lehetőleg az első 24 órán belül.

Az Egyesült Államokban és Európában főként kétféle ellenszérumot alkalmaznak:

  • Polivalens botulinum antitoxin (7 típus ellen: A–G),
  • Heptavalens (HBAT) ló eredetű antitoxin, amit súlyos esetekben alkalmaznak.

Mellékhatásként allergiás reakció is jelentkezhet, ezért a beadást kórházi környezetben végzik.

Hosszú távú következmények és rehabilitáció

Szerencsére a botulizmusban szenvedő betegek jelentős része – ha időben ellátást kap – teljesen felépülhet. A felépülés hónapokig is tarthat, és sokszor intenzív rehabilitációt igényel:

  • légzőtorna,
  • beszédterápia,
  • gyógytorna az izomerő helyreállítására,
  • pszichológiai támogatás a traumatikus élmények feldolgozásához.

A hosszú távú tünetek közé tartozhat:

  • tartós fáradékonyság,
  • enyhe légzési nehezítettség,
  • koncentrációs zavarok,
  • neuromuszkuláris gyengeség.

Egyes esetekben a teljes regeneráció több mint egy évet is igénybe vehet.

A botulinum toxin orvosi felhasználása: a kettős arc

Miközben a botulinum toxin életveszélyes lehet, kis dózisban orvosi célokra is alkalmazzák – főként idegi ingerületátvitel gátlására:

  • Botox néven ismert kozmetikai célú felhasználás (ráncok csökkentése),
  • spaszticitás kezelése (pl. agyi bénulásban),
  • krónikus migrén, túlműködő hólyag, tikkelések, strabismus (kancsalság) esetén.

Az orvosi botulinum toxin szigorúan szabályozott környezetben, meghatározott indikációkra és dózisban történik – biztonságosan. A különbség tehát: a dózis és az alkalmazás módja.

Hogyan védekezhetünk a legjobban otthon?

A házi ételkészítés során a következő megelőző lépések különösen fontosak:

  • Konzerválás előtt a zöldségeket alaposan mossa meg, és ha lehet, forralja legalább 10 percig.
  • Ne használjon vákuumcsomagolást hőkezelés nélkül otthon készült húsokra vagy halakra.
  • A füstölt kolbászt vagy hurkát sütés előtt forralja fel 10 percig, különösen, ha házilag készült.
  • Ha a konzerv doboz puffadt, felpúposodott vagy sziszeg nyitáskor – azonnal dobja ki!
  • Ne fogyasszon romlott szagú vagy furcsa ízű otthon készült ételt akkor sem, ha jól néz ki.

Mikor gyanakodjunk botulizmusra?

Bár a betegség ritka, az alábbi tünetek esetén érdemes gondolni rá:

  • étkezést követő 12–48 órán belül jelentkező
  • kettőslátás,
  • szemhéjcsüngés,
  • szájszárazság,
  • nyelési nehézség,
  • beszédzavar,
  • légzési panaszok,
  • különösen, ha házilag készített vagy gyanús ételt fogyasztott az illető.

Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni – és a maradék ételmintát is célszerű megőrizni a kivizsgáláshoz.

Hazai vonatkozások – Magyarországon előforduló esetek

Magyarországon évente 1–5 botulizmus esetet regisztrálnak, melyek többsége házi kolbászhoz, húsféléhez köthető. 2004-ben például házi májas fogyasztása okozott több megbetegedést. Az Országos Epidemiológiai Központ figyelmeztetése szerint a téli disznóvágásos szezonban és a nyári melegben is nőhet a kockázat, ha nem megfelelő a hőkezelés és tárolás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# bélfertőzés # botulizmus # toxin # mérgezés # ellenszer # tünet

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés