Ezeket látta már?

A Diabétesz Világnap margójára

2013.11.14. Módosítva: 2015.11.04.

Cukorbeteg lábszárfekély – fontos tudomást venni róla! A lábszárfekély a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, amely minden nyolcadik beteget veszélyeztet. A legnagyobb tévhit, hogy a lábszárfekély csak az idős embereket érinti. Elég egy nem megfelelően megválasztott cipő, egy nem jól kezelt bőrkeményedés és máris ott a seb, amely a cukorbeteg ember esetében könnyen elfekélyesedhet.

November 14-e a Diabétesz világnapja. Hazánkban jelenleg körülbelül 800 000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi. A cukorbetegség kapcsán számtalanszor beszélnek a megelőzésről, a helyes táplálkozásról, diétáról, a testmozgás fontosságáról, de viszonylag kevés szó esik a lábszárfekélyről, amely ugyanakkor fokozott veszélyt jelent a betegek számára.

A Diabétesz Világnap margójára

A lábszárfekély a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, a statisztikák szerint minden nyolcadik beteget veszélyeztet. Magyarországon jelenleg körülbelül 100 000 embert érint és évente 4 000 amputációra kerül sor emiatt. Pedig megfelelő odafigyeléssel, kezeléssel a probléma megelőzhető lenne.

A cukorbetegséggel járó lábszárfekély kialakulásának több oka is lehet. Egyrészt a bőr a betegség következtében szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100%-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A cukorbetegség ugyanakkor jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát is, a beteg erek pedig nem tudják teljes mértékben ellátni feladataikat. A rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat. Könnyedén feltörheti lábát egy új cipő, vagy megégetheti egy forró fürdő. A fekélyhez vezető sebek tehát viszonylag könnyen kialakulhatnak a cukorbeteg lábon. Márpedig a sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegeknél kifejezetten rossznak mondható.

"Az egyik legnagyobb tévhit a cukorbeteg lábszárfekély kapcsán, hogy az csak idős embereket érinthet" – mondja Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. "Pedig elég egy rosszul megválasztott cipő, egy nem megfelelően kezelt bőrkeményedés, vagy egy éles kagyló a tengerparti homokban és máris ott a lábon az a kis seb, amely – nem megfelelő kezelés mellett – könnyen elfekélyesedhet. Ez pedig bármilyen korban bekövetkezhet."

A cukorbetegeknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a lábhigiéniára. Nemcsak a lábmosás napi gyakorisága a fontos, hanem az is, hogy langyon vízben, alaposan kell a lábat, a talpat és az ujjak közét is megmosni, majd puha törölközővel megtörölni. Körmöt csak kiáztatott lábakon szabad vágni, és egyenesre, hogy ne tudjon benőni. A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, habkővel szabad eltávolítani. Pamut zokni, kényelmes cipő vagy zárt orrú papucs viselése ajánlott, a mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt ugyanakkor kerülni kell!

"A fokozott odafigyelés mellett javasoljuk az évi egy-két lábvizsgálatot is, amely kiterjed a körmök, a bőr állapotának, a bőrkeményedéseknek, az esetleges lábelváltozások nyomon követésére, a láb ereinek vizsgálatára. A láb állapotának felmérésére a legalkalmasabb az a vizsgálat, amely szöveti oxigénszint mérővel és lézerdopplerrel méri a láb keringési állapotát, és a két eredményt együttesen vizsgálja" – mondja Dr. Szolnoki Nikolett. "A vizsgálattal egyrészt felmérhető a láb általános állapota, annak vérellátása, és a vér oxigénszállító képessége, másrészt – egy esetleges seb, vagy fekély esetén – kimutatható az is, hogy az adott terület milyen eséllyel gyógyítható."

A sebek, fekélyek jó eséllyel gyógyíthatók a túlnyomásos oxigénterápia révén. A kezelés lényege, hogy a páciens a normál légköri nyomás 2,5-szeresén 100%-os oxigént lélegzik be, melynek hatására a szervezet oxigénszintje 20-szorosára emelkedik. Ennek eredményeként a láb olyan területein is beindul a vérkeringés, ahol előtte rossz volt, vagy akár meg is szűnt, ezáltal a nehezen gyógyuló sebek állapota javul, az oxigén direkt baktériumölő hatása pedig fertőtleníti a sérült területeket.

"Betegeink nagy része számára a hiperbár oxigénterápia jelenti az utolsó kapaszkodót az amputáció előtt. Tapasztalataink alapján minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne a kezeléssel" – mondta Dr. Szolnoki Nikolett.

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához