Ezeket látta már?

Betegkalauz: ezek a legfontosabb kérdések a diabéteszről

cukor_meres

Mi pontosan a diabétesz? Miért kell inzulin injektálni magába sok cukorbetegnek? Olvasson tovább, választ kaphat a legfontosabb kérdésekre!

Mi a cukorbetegség (diabétesz)?

A diabétesz anyagcserezavar által okozott betegség. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez a táplálékból származó cukrot energiává kell átalakítanunk. Ebben a folyamatban fontos szereplő az inzulin nevű hormon. Diabétesz esetén nem termelődik elég inzulin a szervezetben, vagy a keletkező inzulin felhasználása nem megfelelő. A végtagok zsibbadása is utalhat cukorbetegségre, ezért ellenőrizni kell a vércukor szintet.

El lehet kapni a cukorbetegséget?

Nem, a diabéteszt nem lehet másik embertől elkapni. Túl sok cukor fogyasztása sem okoz cukorbetegséget.

Milyen életkorra jellemző a cukorbetegség előfordulása?

Diabétesz bármelyik életkorban előfordulhat. Két fő típusa létezik.

Honnan tudom, hogy cukorbetegség vagyok?

A tünetek a következők: Fáradtság, kimerültség; Állandó szomjúságérzés; Bőr vagy nemi szervek viszketése; Kéz vagy láb zsibbadása, bizsergése.

A tünetek néha gyorsan kialakulnak, máskor lassabban. A fenti panaszok bármelyike esetén keresse fel kezelőorvosát, aki diabétesz ellenőrző vizsgálatot végez. 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek gyakran hosszú ideig érzik rosszul magukat anélkül, hogy az okát ismernék.

Ezek lehetnek a cukorbetegség komplikációi! Kattintson!

Gyógyítható a cukorbetegség?

A diabétesz nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, gyógyszeres kezeléssel és tanácsadással a tünetek csökkenthetők és a szövődmények kialakulása megelőzhető.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához