Ezeket látta már?

Rejtett cukorbetegség: ha ilyen a bőre, az diabéteszre utalhat

cukorbetegség, diabétesz, hámló bőr, viszketés

A 2-es típusú cukorbetegség sokáig rejtve maradhat, mivel vagy nem okoz kezdetben különösebb tüneteket, vagy pedig a betegek másnak tudják be azokat.

Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy akár a makacs bőrszárazság is olykor a diabetes számlájára írható.

Ne várja meg, míg komoly szövődmények jelentkeznek

A 2–es típusú diabétesz igen alattomos betegség. Hosszú évekig rejtve maradhat, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már súlyos szövődményeket okozott. Éppen ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, főleg akkor, ha valakinél nagyobb a cukorbetegség esélye. Ide tartoznak azok, akik családjában van cukorbeteg, akik magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve akiknél egyéb hormonzavar is fennáll. Minél több rizikófaktor van jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb az érintettnél is kialakul a diabetes.

Rizikófaktorok és gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulinszintekkel, amiből nem csak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség

Ahogy már említettük, a cukorbetegségnek igen általános tünetei lehetnek. Ilyen például a bőrszárazság is, mely gyakran olyan mértékű, hogy hámlással, viszketéssel is párosul. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizeletkiválasztás és dehidratáció léphet fel. Ez az ajkak kicserepesedében, illetve a bőr nagyfokú szárazságában is megnyilvánulhat. A beteg gyakran piros, hámló foltokra és viszketésre is panaszkodhat.

A diabétesz további tünetei:

  1. Fokozott szomjúságérzés
  2. Gyakori vizelési inger
  3. Nehezen gyógyuló sebek
  4. Gyakori fertőzések
  5. Homályos látás
  6. Végtagok zsibbadása

Komplex terápia szükséges a maximális eredményhez

Amennyiben nem kezdődik el a cukorbetegség terápiája, addig nem csak a zavaró tünetek maradnak meg (vagy romlanak), hanem súlyos szövődmények is jelentkezhetnek (pl. fekély, szív-és érrendszeri problémák).

A diabétesz komplex kezelést igényel. Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás (kardió és erősítő edzések) bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres / inzulinos kezelés javasolt. A komplex terápia megvalósításában diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz. Nagyon fontos, hogy a kezelés egyik részét se hanyagoljuk el, hiszen csakis így érhető el maximális eredmény!

„Akik cukorbetegséggel küzdenek, életmódváltáson kell, hogy keresztül menjenek, melyet életük végéig tartaniuk kell. Ez csakis akkor valósulhat meg, ha az új életvitelt magáénak érzi az ember, s így mindennapjainak részévé válik. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de az elért eredmények, a jobb közérzet motiválólag hat. Az inzulinnal kezeltek terápiájának beállítását segíthetik a technika új eszközei, mint a szöveti glükózmonitorozás vagy a telediabetológia. Ezen eszközök segítségével amellett, hogy jobb vércukorkontroll érhető el, a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát a 2 konzultáció között is”- mondja dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbeteg? Nem mindegy, mennyi tojást eszik!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához