Ezeket látta már?

Kiderült, miért emelkedhet meg a vércukorszint a kórházi covid betegeknél

vérzukor, inzulin, covid, koronavírus

Kiderült, mi okozhatja a kórosan magas vércukorszintet akkor is, ha a covid előtt rendben volt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy megtalálták a kórházban kezelt COVID-19 betegek körében gyakorta megfigyelt magas vércukorszint okát:

"A kórosan magas vérukorszint (hiperglikémia) a kórházban kezelt COVID-19-betegek gyakori szövődménye, amely a cukorbetegség előzményétől függetlenül előfordul. Mivel a szteroidok használata elterjedt volt, ezek számlájára is lehetett írni a jelenséget Az viszont, hogy a SARS-CoV2 vírus közvetlenül okoz-e a hiperglikémiát, korábban nem volt ismert.

A brazil São Paulo Egyetemen (USP) végzett új kutatások azt mutatják, hogy a SARS-CoV2 koronavírus megfertőzheti a májsejteket (hepatocitákat), serkentve a glükóztermelést, és a cukorbetegséghez hasonló állapothoz vezethet a kórházi betegeknél, még akkor is, ha vércukorszintjük normális volt a kórházba kerülés előtt.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a vírus májsejtekbe való bejutását részben a GRP78 és az ACE2 fehérjék együttműködése közvetíti. Ez utóbbi, amelyről ismert, hogy lehetővé teszi a vírus invázióját az egész szervezetben, az emberi májsejtek felszínén a normál izoforma helyett kis molekulatömegű izoformában van jelen. Ez a kutatók egyik újszerű megállapítása. Korábbi vizsgálatok azt sugallták, hogy a májsejtek felszínén nincs ACE2.

Más tanulmányok azt találták, hogy az intenzív inzulinterápia a kórházban nem feltétlenül segít ezeken a betegeken. Egy olyan gyógyszer, mint a metformin, hatékonyabb, mint az inzulin. Ez elvileg lehetséges módja annak, hogy további védelmet nyújtson ezeknek a betegeknek."

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához