Ezeket látta már?

Cukorbeteg? A szívbetegségek miatt nem mindegy, melyik napszakban, mit eszik

májzsugor, diéta, májbetegség, zöldség, étkezés

Az esti legtöbb zöldséget és tejet fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata körülbelül fele akkora volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetés szakértő írt arról egy tanulmány alapján, hogy a szív- és érrendszeri eredetű halálozási kockázat szempontjából nem mindegy mit és nem mindegy mikor fogyasztanak a cukorbetegek:

"Egy március 15-én az Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent kínai tanulmány szerint az, hogy a cukorbetegek milyen napszakban fogyasztanak bizonyos ételeket, ugyanolyan fontos lehetnek jólétük szempontjából, mint az elfogyasztott adagok mennyisége és a kalóriák száma.

A cukorbetegek egészségi állapota javulhat, ha bizonyos ételeket a nap különböző szakaszaiban fogyasztanak. Megfigyelték, hogy a reggeli burgonya, délutáni teljes kiőrlésű gabonafélék és az esti sötét zöldség (pl. brokkoli, spenót) és a tej fogyasztása, emellett szintén este a kevés feldolgozott húsfélék fogyasztása jobb hosszú távú túlélést eredményezett.

A kutatók 4642 diabéteszes adatait elemezték, hogy meghatározzák szívbetegség miatti halálozási kockázatukat. Azt találták, hogy azok a cukorbetegek, akik reggel burgonyát vagy keményítő tartalmú zöldséget ettek, délután teljes kiőrlésű gabonát, este pedig sötét zöldségeket és tejet fogyasztottak, kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben. Azok, akik este sok feldolgozott húst ettek, nagyobb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben.

A délelőtt legtöbb burgonyát és keményítőtartalmú zöldséget fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kevesebb, mint fele (burgonya: 0,46; keményítős zöldségek: 0,32) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.

A délután legtöbb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kb. kétharmad akkora (0,67) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.

Az esti legtöbb zöldséget és tejet fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kb. feleakkora (sötét zöldség: 0,55; tej: 0,56) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.

A lwgtöbb feldolgozott húst fogyasztók fenti kockázata viszont 1,74-szerese volt azokénak, akik a legkevesebb ilyesmit fogyasztották."

Olvasson tovább! Ezt jelenti, ha kis fekete pontokat lát a látómezőben!

Hivatkozás: Wenbo Jiang, Qingrao Song, Jia Zhang, et al. The Association of Consumption Time for Food with Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality Among Diabetes Patients. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022 DOI: 10.1210/clinem/dgac069

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport