Ezeket látta már?

Cukorbetegség: ilyen mellékhatásai lehetnek egy gyakori gyógyszernek

metformin, cukorbetegség, diabétesz, gyógyszer

A metformin egy gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Ez a gyógyszer nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Metformin: hogyan működik?

A biguanidok nevű gyógyszerosztályba tartozó metformin nem befolyásolja közvetlenül az inzulin kiválasztását, hanem csökkenti a máj által a vérbe bocsátott cukor mennyiségét, valamint növeli az inzulinra való érzékenységet (azaz csökkenti az inzulinrezisztenciát). A legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő mája a normál glükózmennyiség kb. háromszorosát termeli, ám tanulmányok kimutatták, hogy a metformin több mint egyharmadával csökkentheti ezt az arányt. A metformin mindezeken kívül fokozza a glükóz felhasználást az izmokban, valamint a szénhidrátok felszívódását lassítva megakadályozza, hogy az étkezések után a vércukorszint hirtelen túlságosan megemelkedjen.

A metformint leggyakrabban 2-es típusú cukorbetegség (ekkor az első vonalbeli terápia) prediabétesz, IR (inzulinrezisztencia), valamint PCOS esetén használják. Nagyon fontos, hogy 1-es típusú diabétesz esetén csakis az inzulin adása jöhet számításba! Jó oldala, hogy 2-es típus esetén bátran alkalmazható inzulinnal is, ha szükséges.

Milyen előnyei vannak a metforminnak?

A metformin amellett, hogy segít optimalizálni az inzulin-és a vércukorszinteket, számos előnnyel bír. Lényegesen csökkenti a hipoglikémia fellépésének esélyét, segít a fogyásban, szabályozza a menstruációs ciklust (PCOS esetén ez nagy előny) csökkenti a demencia, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, továbbá lassítja az öregedést- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Metformin: milyen mellékhatásai lehetnek?

Egyeseknél metformin kezdetben olyan kellemetlen mellékhatások okozhat, mint az émelygés, hányinger, hányás, emésztési panaszok, hasfájás, hasmenés. Ezek meglehetősen gyakoriak, amikor először kezdi el valaki szedni a metformint, ám jó hír, hogy legtöbbször a panaszok időn belül elmúlnak. Ha alacsony dózissal kezdi, és fokozatosan növeli az adagot az sokat segíthet a panaszok ellen, valamint a metformin étellel történő bevétele is csökkentheti ezeket a mellékhatásokat. Amennyiben nem múlnak el, úgy szóljon orvosának, aki valószínű, hogy akkor más készítményt ajánlj.

Nagyon ritka, ám súlyos mellékhatása a tejsav acidózis (főleg vese-és májbetegeknél), mely a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásával jár.

A cukorbetegség főbb tünetei

  1. gyakori vizeletürítés (polyuria),
  2. fokozott szomjúságérzés (polydipsia),
  3. szájszárazság,
  4. fáradékonyság,
  5. levertség,
  6. elhúzódó sebgyógyulás,
  7. gyakori bőrfertőzések.

Súlyosabb esetekben sürgősség orvosi segítséget igénylő rosszullét (diabéteszes ketoacidózis, lásd lentebb) is kialakulhat, melynek veszélye a még nem diagnosztizált cukorbetegség esetében magasabb. Ennek gyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, gyümölcsszagú lehelet, illetve eszméletvesztés is előfordulhat.

Mikor forduljon orvoshoz?

A cukorbetegségre utaló tünetek észlelésekor forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálás érdekében gondoskodni fog a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról. Egy rutin laborvizsgálat vagy alkalmi vércukorszintmérés során kapott magas vércukorérték esetén is keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a teljeskörű kivizsgálásról.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához