Ezeket látta már?

Zsibbadnak, viszketnek az ujjai? Erről ismerheti fel a cukorbetegség tüneteit

cukorbetegség, diabétesz, szövődmény, zsibbadás

A kezeletlen cukorbetegségnek rendkívül súlyos, akár halálos szövődményei is lehetnek.

A cukorbetegség egyik következménye, hogy az ételeinkből, italainkból a szervezetünkbe kerülő cukor nem kerül a sejtekhez, hanem túlságosan sokáig a véráramban marad. Ez pedig a szerveink folyamatos károsodásával jár együtt.

Mit okozhat a kezeletlen diabétesz?

A kezeletlen diabétesz meglepően rövid idő alatt tönkreteheti a szívünket, a vesénket, a szemeinket egyaránt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a cukorbetegség gyakran más problémákkal, például elhízással, magas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel is együtt járhat, ezek a betegségek pedig csak tovább növelik ezeknek a súlyos szövődményeknek a rizikóját.

A cukorbetegség például akár négyszeresére is növelheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának rizikóját: a diabéteszeseknél sokkal gyakoribbak a szívroham, a szívelégtelenség és az érszűkület, ráadásul ezek a fiatalabbaknál is jelentkezhetnek.

A túlságosan magas vércukorszint károsíthatja az erek belső falát, gyorsíthatja a zsírokból és koleszterinből álló plakkok kialakulását, ezzel pedig lelassíthatja, akadályozhatja, sőt akár teljesen el is zárhatja a vér útját.

A kezeletlen cukorbetegség az egész szervezetünket károsítja A kezeletlen cukorbetegség az egész szervezetünket károsítja Forrás: EgészségKalauz

Szintén nagyon súlyos problémát okozhat a vesében a cukorbetegség, mert károsíthatja azokat a mikroszkopikus méretű "szűrőket", melyek nem engedik, hogy például a fehérjék távozzanak a szervezetünkből. Idővel aztán ezek a szűrők teljesen tönkre is mehetnek, vagyis a vesék már nem lesznek képesek ellátni a feladatukat.

A cukorbetegség egyik leggyakoribb következménye az úgynevezett neuropátia, vagyis az idegek sérülése. A magas vércukorszint károsíthatja az idegek ingerületátvivő képességeit, a vérerekre gyakorolt hatása miatt pedig előfordulhat az is, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér egyszerűen nem jut el az idegek sejtjeihez, melyek így károsodhatnak, sőt teljesen el is pusztulhatnak.

A perifériás idegrendszer károsodása számos formában jelentkezhet, attól függően, hogy épp mely területen lévő idegek sérültek. Jellegzetes kísérő tünete például a cukorbetegségnek a végtagok, ujjak, lábujjak égő, viszkető fájdalma, kisebb-nagyobb területek érzéketlensége, zsibbadása.

Az idegrendszer és a keringés károsodásai pedig a sebek, sérülések nehezebb gyógyulásához, az elfertőződés fokozott rizikójához vezetnek, így a cukorbetegek esetében sajnos az amputáció kockázata is megnő. Az idegrendszer sérülései emellett bélrendszeri panaszokhoz, látási zavarokhoz, gyakori szédüléshez is vezethetnek. A férfiak esetében a cukorbetegség a merevedési zavarok rizikóját is jelentősen növeli.

Ínybetegségek és fogbajok - a cukorbetegség szövődményei

Azt már a kisiskolások is jól tudják, hogy a túl sok cukros étel tönkreteheti a fogainkat. Azonban a magas vércukorszint közvetetten is hat a száj egészségére, például azért, mert befolyásolhatja a szervezetünk védekezőképességét, így az nehezebben küzd meg az esetleges fertőzésekkel.

Emiatt a szájban található baktériumok könnyebben elszaporodhatnak, megnő a fogszuvasodás, a fogkőképződés, az ínygyulladás, az ínyvérzés rizikója. Egy idő után pedig az íny, illetve az alatta lévő szövetek olyannyira károsodhatnak, hogy az akár a fogak kihullásához is vezethet.

A cukorbetegeknél ráadásul sokkal nagyobb a kellemetlen, fájdalmas szájpenész, szájgombásodás kialakulásának rizikója.

A cukorbetegség meglepő tünetekkel is járhat. Olvasson tovább!

Vakságot is okozhat a cukorbetegség!

A cukorbetegség rendkívül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a szemünkben is. Például károsíthatja a retinát, növeli a zöld és a szürkehályog kialakulásának rizikóját is, sőt a látásért felelős idegeket is tönkreteheti.

Ennek következménye nemcsak a fokozatosan romló látás lehet, hanem például az is, hogy a beteg szeme egyre nehezebben igazodik a környezet változásaihoz (pl. a sötétség és fény váltakozásához). A cukorbetegeknél sajnos jelentősen nagyobb a látás teljes elveszítésének rizikója a nem diabéteszesekhez képest.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém fáradtság: van, amikor cukorbetegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához