Ezeket látta már?

Cukorbetegség és rákkockázat: ezért veszélyes a diabétesz

diabétesz, cukorbetegség, rák, kockázat, daganatos betegség, dohányzás, májrák, vastagbélrák

A rák is benne volt a pakliban, amikor megvizsgálták a cukorbetegség szövődményeinek sorát.

A cukorbetegséget már korábban is számos szövődménnyel hozták összefüggésbe, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a rák megnövekedett kockázatát is hozzá lehet adni ehhez a listához.

Cukorbetegség és rákkockázat

Egy tanulmány szerint a cukorbeteg nőkben 8 százalékkal magasabb a rák általános kockázata, a cukorbeteg férfiakban pedig 9 százalékkal nagyobb a kockázata, amikor a prosztatarák arányát nem vették számításba. A rák okozta halálozás kockázata is magasabbnak mutatkozott a cukorbetegekben: a nőkben 11, a férfiakban pedig 17 százalékkal volt nagyobb a kockázat.

A tanulmányt vezető Gabriel Lai, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) rákmegelőzéssel foglalkozó kutatója azt is elmondta, hogy egyelőre ismeretlen okokból a diabétesz érdekes módon a prosztatarák alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe a férfiakban. Ha a prosztatarák arányát is beleszámították, a cukorbeteg férfiak általános rákkockázata 4 százalékra mérséklődött.

Cukorbetegséget, daganatot és demenciát is okozhat az alkohol - olvass tovább!

Az Amerikai Rákkutató Szövetség orlandói konferenciáján közzétett tanulmány során 295 287 férfi és 199 665 nő adatait vizsgálták, akik közül a 11 éves lekövetési időszak végén 55 888 férfiban és 26 364 nőben mutattak ki daganatos betegséget. Az eredmények alapján kiderült, hogy a májrák kockázata több mint duplája a cukorbetegekben. A végbélrák kockázata 28 százalékkal, a vastagbélrák kockázata pedig 15 százalékkal bizonyult magasabbnak a diabéteszes betegekben.

A diabétesz és a dohányzás összeférhetetlen

Lai azt nyilatkozta, hogy a megnövekedett kockázatok mögött álló mechanizmus egyelőre nem egyértelmű, de több lehetőség is felmerülhet, amelyek azonosításához további kutatásokra lesz szükség. Egy biztos, a cukorbetegségben szenvedő betegeknek tisztában kell lenniük a rák esetükben magasabb kockázatával, és részt kell venniük a rákszűréseken. Az olyan befolyásolható kockázati tényezőket, mint például a dohányzás, pedig abba kell hagyni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztencia - ilyen veszélyeket rejthet az öndiagnosztizálás az endokrinológus szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához