Ezeket látta már?

Cukorbetegség - növeli a szívelégtelenség kockázatát is

cukorbetegség, diabétesz, szívbetegség, szívelégtelenség

A cukorbetegség egy alattomos betegség, amit általában akkor vesznek észre, ha más panaszt okoz.

Kétharmaddal emeli a szívelégtelenség kockázatát és növeli számos más szövődmény rizikóját is a cukorbetegség - állapította meg jelentésében csaknem kétmillió ember adatainak elemzése alapján a brit National Diabetes Audit elnevezésű szervezet. Az elemzésben az angliai cukorbeteg emberek 85 százalékának, illetve a walesiek 54 százalékának az egészségét követték nyomon. A kutatók összehasonlították az egyes szövődmények előfordulási arányát a diabétesszel élő embereknél és az átlagnépességnél, ebből adták meg a kockázatnövekedést jelző számokat.

A cukorbetegség szívelégtelenséget is okozhat

2010-11-ben az átlag alapján várható 27 300 szívelégtelenség helyett a vizsgált csoportban 45 ezer ilyen eset fordult elő, ami közel kétharmados kockázatemelkedést jelent a cukorbeteg pácienseknél. A szívelégtelenség száma mintegy másfélszeres volt a diabétesszel élők között, az átlagos 9800 helyett 14 500. Jelentősen több cukorbeteg esett át lábfej- vagy lábamputáción is az átlaghoz viszonyítva.

A jelentés szerzőinek becslése szerint a korai halálozás kockázata 40 százalékkal volt magasabb a cukorbetegek között az átlagnépességhez viszonyítva. Ugyanakkor az elemzés kimutatta, hogy a diabétesszel élő emberek többsége küzd szívelégtelenséggel, mint az átlagnépesség.

A cukorbetegség okozta szövődmények

A cukorbetegség folyamatosan károsítja a szervezetet, így nagyon fontos a glükózszint megfelelő szabályozása (életmóddal, gyógyszeres, inzulinos kezeléssel), ami mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövődmények szűrésére, és azok mihamarabbi kezelésére. A szívproblémákon kívül az alábbi szövődményeket is okozhatja a diabétesz:

  • Retinopátia

A rossz keringés szemfenéki elváltozásokat eredményezhet, ami rossz esetben akár vaksághoz is vezethet. Tüneteket eleinte nem okoz, később a beteg apró fekete foltokat vesz észre, látása homályossá válik.

  • Neuropátia

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és igen gyakori probléma a cukorbetegek körében a cukorbetegek körülbelül 70 százalékánál kimutatható.

  • Nefropátia

A cukorbetegség a vesék működésre is negatív hatással van, így gyakori annak károsodása (a cukorbetegek körülbelül 40 százalékánál fordul elő) . Amennyiben magas a beteg vérnyomása, úgy még nagyobb rá az esély, ráadásul a hipertónia egyik tünete is lehet a nefropátiának.

  • Lábszárfekély

100 éve adták be az első inzulint, előtte a cukorbetegség halálos kór volt - olvasson tovább!

Forrás: MTI