Ezeket látta már?

100 éve adták be az első inzulint, előtte a cukorbetegség halálos kór volt

inzulin, cukorbetegség, vércukor, vércukorszint

100 éve, az inzulin feltalálása előtt, az 1-es típusú cukorbetegség egyenlő volt a lassú, de biztos halállal. Az egyetlen ismert terápia az éheztetés volt.

Elliott Joslin, a napjainkig a diabétesz kezelésében kimagasló szerepet játszó Boston-i klinika neves professzora – így jellemezte a cukorbetegeket: „súlyuk éppen csak meghaladta a csontok és az emberi lélek együttes súlyát”.

Az inzulin felfedezése

A XX. század egyik legnagyobb találmánya, az inzulin felfedezése elsősorban Fredrick Banting torontoi ortopéd sebész nevéhez fűződik, aki úgy gondolta, hogy a hasnyálmirigyben termelődő emésztőnedvek károsíthatják a cukorszint szabályozásában kulcsszerepet játszó anyagot, így a hasnyálmirigy-vezeték lekötésével megmenthetik és előállíthatják az (akkor még névtelen) terméket, az inzulint- írja a semmelweis.hu.

1921-ben meggyőzte főnökét, John James Rickard Macleod, élettan professzort ötletének ígéretességéről, aki a tervezett kísérletek elvégzésére a fiatal orvostanhallgatót Charles Best-et állította Banting mellé. Az inzulinnak a pankreász kivonatból történő előállításába, illetve a kivonat tisztításának folyamatába később James Collip, a biokémia professzora is bekapcsolódott.

Az első inzulin beadása

Az első inzulinnal kezelt cukorbeteg a 14 éves Leonard Thompson volt, akit rossz állapotban, magas vércukorszinttel és 3-5 literes napi vizeletürítéssel vettek fel a Toronto-i Közkórházba. A 450 napi kalória bevitelre beállított végstádiumú betegre ugyanaz a szörnyű sors várt, mint elődeire.

Ám akkor megtörtént a csoda: Leonard Thompson 1922. január 11-én megkapta az életét megmentő első inzulin injekciót. A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre hamar elterjedt, és a Nobel Bizottság 1923-ban Banting-ot és Macleod-t Nobel-díjra terjesztette fel. (A történelmi igazsághoz tartozik, hogy Banting Best-tel, Macleod pedig Collip-pal osztotta meg a kapott díjat).

Cukorbetegség tünetei a bőrön? Ezekre az elváltozásokra figyeljen! Olvasson tovább!

A diabétesz világnapja

A diabétesz világnapot minden év november 14-én, Banting születésének napján ünnepeljük meg. A kampányt a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation; IDF) és a WHO 1991-ben hozta létre az egyre jobban terjedő diabétesz világjárvány hatására.

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához