Ezeket látta már?

Bepisilt a gyerek? Gondoljon a cukorbetegségre, mérjen vércukrot!

cukorbetegség, diabétesz, tünet, vizelet

Sok szülő először felfázásra vagy lelki okokra gyanakszik, amikor egy szobatiszta gyermek újra bepisil. Pedig a bepisilés az 1-es típusú cukorbetegség legjellemzőbb tünete kisgyermekeknél.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért online kampányt indított, hogy kisfilmjei segítségével a szülők felismerjék a cukorbetegség első jeleit, és azonnal orvoshoz forduljanak, megelőzve, hogy gyermekük súlyos, életveszélyes állapotban kerüljön csak diagnosztizálásra.

Vizeletcsepegés gyerekeknél

A csecsemő pelenkája pár napja túlcsordul? A gyakori pelenkacsere ellenére autós ülése, kiságya, ruhája teljesen átázik? A már szobatiszta óvodás újra bepisil? Az iskolás korú gyermek egy éjszaka alatt többször felkel pisilni? Órán rendszeresen kikéredzkedik a mosdóba? Gyermekünk nem tudja visszatartani a vizeletét, az rendszeresen elcsöppen? A gyakori pisilés ellenére mindig nagy mennyiségű a vizelete? A vizelete ragacsos, édes?

Amennyiben a szülők ezeket a tüneteket tapasztalják, akkor nagy valószínűséggel 1-es típusú diabétesz, más néven gyermekkori cukorbetegség okozza a gyermek vizelési szokásaiban egy-két hete jelentkező szembetűnő változást.

Diabétesz esetén az egyik első tünet a bepisilés, tíz cukorbeteg kisgyermekből kilencnél előfordul a diagnózist megelőzően. Amikor egy szobatiszta gyermek vagy akár egy felsős diák bepisil, nem bírja visszatartani a vizeletét, vércukor-ellenőrzéssel tudjuk megállapítani, hogy cukorbetegség áll-e a háttérben. Erre minden házi gyermekorvosi rendelőben lehetőség van.

– hangsúlyozza Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője.

Hogyan ismerjük fel a gyermekkori cukorbetegséget?

Sokan nem tudják: a gyerekek is lehetnek cukorbetegek. Míg a felnőtt korban jelentkező 2-es típusú diabétesz egy életmód betegség, az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, egy egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló, normál testalkatú gyermek is diabéteszessé válhat. Gyerekeknél az autoimmun folyamat során a szervezet elkezdi pusztítani az inzulintermelő sejtjeit. Akkor válik láthatóvá a betegség, és jelennek meg az enyhe tünetek (bepisilés, sok ivás és sok pisilés), amikor az inzulintermelő sejtek 80-90 százaléka már elpusztult.

A szakemberek vallják, inkább egyszer bökjük meg egy gyermek ujját „feleslegesen” a vércukrát megmérve, mint a nyugtalanító tünetekre ne reagáljunk, és emiatt súlyos állapotban kerüljön kórházba a diabéteszes gyermek. Amikor egy gyermek bepisil, egyik napról a másikra elkezd rengeteget inni – többszörösét, mint amit korábban fogyasztott –, ok nélkül fogy, bágyadt, aluszékony, fontos, hogy a szülők mielőbb orvoshoz forduljanak, és kérjenek azonnali eredményt hozó vércukormérést. Minden házi gyermekorvosi rendelő kötelező tartozéka az ujjbegyes vércukormérő, nincs szükség laborba menni, sőt, komoly következményei lehetnek, ha a szülők ilyenkor napokat várnak egy vizsgálatra.

Miért a nagy sietség? A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskolás korosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak.

Kisfilmek a gyermekkori cukorbetegség felismeréséről

A Szurikáta Alapítvány online kampányt indított annak érdekében, hogy a szülők felismerjék a gyermekkori cukorbetegség tüneteit, és késlekedés nélkül orvoshoz forduljanak. Ugyanis, ha valóban 1-es típusú diabétesz áll a bepisilés, a gyakori vécére járás mögött, akkor a gyermeknek azonnali kórházi ápolásra, inzulinkezelésre van szüksége.

A rövidfilmekben négy érintett család osztja meg történetét, milyen jelek keltették fel a gyanút, hogy bepisilő gyermekük diabéteszes lett, valamint szakemberek segítenek felismerni a diabéteszes bepisilés jellemzőit, a cukorbetegség tünetegyüttesét.

Pantyi Petra 1-es típusú diabéteszes filmrendező pedig Marci és Nóra című spotjában a filmművészetet hívja segítségül, hogy a kamaszkorúak diabétesz tüneteire felhívja a figyelmet, és megmutassa, mik nehezíthetik a minél gyorsabb diagnózis felállítását.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

inzulinrezisztencia

Forrás: Szurikáta Alapítvány