Ezeket látta már?

Cukorbetegség: ezzel jelzi a szemünk a diabéteszt

szembetegség, vérrög, glaukoma

A cukorbetegség egy olyan állapot, amely erősen roncsolja az ereket és az idegeket- sajnos, ez alól a szemünk sem kivétel.

Mivel a 2-es típusú diabetes az esetek többségében tünetek nélkül, lappangva alakul ki, ezért gyakran bizonyos szövődményei hívják fel rá a figyelmet. Ilyen pl. látást érintő diabéteszes retinopátia. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az állapot megelőzésére és a vércukorszint optimalizálására hívta fel a figyelmet.

Magas vércukorszint erekre gyakorolt hatása

Magyarországon évről évre nő a cukorbetegek száma, és sok esetben már csak akkor kerül diagnosztizálásra, amikor már szövődmények léptek fel. Kezdetben a diabetes tünetszegény - éppen ezért van szükség rendszeres szűrésre a cukorbetegség szempontjából veszélyeztetetteknek. Ide tartoznak az inzulinrezisztens betegek is! Az emelkedett vércukor értékek már a felfedezésük előtt károsítják az ereket, idegeket. Már a prediabetes-ben is sérülhetnek igen fontos funkciók, amik a cukorbetegség kifejlődésével csak fokozódnak.

A vérben keringő glükóz molekulák kötést létesítenek az érrendszeri fehérjékkel és így beépülnek az erekbe, amik emiatt merevvé, rugalmatlanná válnak, így károsodnak, mivel a beszűkült, merev falú érrendszeren keresztül vér sokkal gyorsabban áramlik, a vérnyomás megemelkedik, ami további problémákat generál. Először a kapilláris erek sérülnek, majd, ha az állapot kezeletlen marad, utána a vénák és az artériák is károsodnak. A sérült erekben pedig romlik a véráramlás, így az általuk ellátott szervek károsodnak- köztük a szem is.

Cukorbetegség és a látás: így függ össze

A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a különböző szemproblémák, azon belül is a homályos látás, a fénytörés zavara, a zöld-és a szürkehályog, valamint a diabéteszes retinopátia. Az összes szemprobléma kialakulásának alapja a magas vércukorszint okozta ér- és idegkárosodás, mert így sérül a látóideg és a retina erei is. Sajnos a látás már a glükózszint rendezése után sem lesz a régi, sőt, a diabéteszes retinopátia csupán diabetológiai kezelésre már nem csak nem fordul vissza, hanem tovább súlyosbodik. Éppen ezért fontos a mielőbbi, optimális, személyre szabott kezelés, még a retinopátia kialakulása előtt!

A diabéteszes retinopátia két fő formája

Háttér retinopátia: ez az állapot látási panaszt nem okoz, a beteg önmaga nem észleli. A szemfenék vizsgálata során válnak láthatóvá a retina kis ereinek tágulatai, a kis retina vérzések, a kisebb ödémás retina területek. Amennyiben a retinán az éleslátás helye érintett, a beteg észlelheti a látás megváltozását. Mivel az érfal károsodik (ezt a magas vérnyomás súlyosbítja) zsírnemű anyagok jutnak át a keringésből az ideghártyába, és ott lerakódnak. Háttér retinopátia esetén elsődleges a szénhidrát anyagcsere, a magasvérnyomás betegség és az egyéb kockázati tényezők tartósan optimális kezelése, és a szoros szemészeti követés. Előrehaladott háttér retinopátia esetén a szemfenék lézerkezelése is szükséges lehet.

Proliferatív retinopátia: ez a súlyos, akár végleges vakságot is okozó forma, a háttér retinopátia további romlásaként alakul ki. A nem megfelelően karbantartott szénhidrát anyagcsere következtében oxigénben szegény területek keletkeznek a retinán. Ezekből kóros, új erek képződését megindító anyagok szabadulnak fel, ami miatt kóros érképződés (érújdonképződés, latinul neovaszkularizáció) indul meg. Az újonnan keletkezett erek törékenyek, emiatt nagyobb vérzések alakulnak ki. Az újdonképzett erekből kötőszövet terjed át a retinára, ami a retina letépődését eredményezi (retina leválás, latinul abláció), ami vakságot okoz. Mivel az érképződés a szem más területein is kialakul, a szem folyadék elvezetése akadályozottá válik, és másodlagos zöldhályog (glaukóma) jön létre. Ez önmagában is a látás elvesztését eredményezheti- nyilatkozta korábban Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialsitája.

Jobb megelőzni a bajt

Mivel több, cukorbetegség okozta szövődmény már nem fordítható vissza csupán a diabetes kezelésével (ám az újabbak megjelenése, illetve a meglévő kóros állapotok romlásának megakadályozása miatt erre nagy szükség van), ezért óriási jelentősége van a cukorbetegség szempontjából magasabb rizikócsoportba tartozók éves szűrésének. Ezáltal fény derülhet a tüneteket még nem okozó betegségre még a további, komolyabb problémák megjelenése előtt, így a megfelelő terápia megkezdhető. Ehhez OGTT vizsgálatra van szükség, majd a kezelőorvos meghatározza a személyre szabott kezelést- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Enyhébb esetben ez lehet csupán életmódterápia, súlyosabb esetben ezt gyógyszeres/inzulinos terápia egészíti ki. Nagyon fontos ekkor is a rendszeres kontroll, ugyanis a kezelés módosítására időközönként szükség lehet az értékek, panaszok függvényében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

inzulinrezisztencia

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához