Ezeket látta már?

Fordítsunk hátat a cukorbetegségnek...?!

2010.11.22. Módosítva: 2015.11.04.

A WHO szerint 10 éve 171 millió felnőtt diabéteszes volt a világon, ami 2006-ra 230 millióra nőtt, 2025-re pedig 380 milliót jósolnak, de úgy tűnik van remény a cukorbetegek számára.

Azoknál, akiknél az étkezés utáni cukorszint (2hPG) abnormális, gyakrabban fordul elő szív és agyi ér betegség. Ahol az éhomi vércukor (FBG) normális, de a 2 órás cukor rendellenes, azoknál a vérzsír anyagcserénél is rendellenesség figyelhető meg.

Fordítsunk hátat a cukorbetegségnek...?!

Az utóbbi időben elfogadottá vált a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia kombinált alkalmazása. A nem gyógyszeres terápiák fokozatosan a belgyógyászok érdeklődésének középpontjába kerültek. A főbb ilyen módszerek az akupunktúra, a Chu-na (Koreában az orvosok végtagjaikkal húzzák az izmokat, ízületeket, csontokat, befolyásolva az energiacsatornákat), a fizikoterápia és a kiropraktika.

A legújabb kutatások szerint a gerinc két oldalán lévő háti akupunktúrás, shu pontok (szállító pontok) stimulálásával eredményt érnek el a II típusú cukorbetegeknél. Csökkenthető vagy megszüntethetőek a monoszimptómák, mint a fáradékonyság, a légzőszervek szárazsága (garat és szájüreg) a gyakori éjjeli vizelési kényszer, és csökken a 2 órás étkezés utáni cukorszint is. Hat különböző ázsiai régióban folytatott tanulmányban fizio-hőterápiás készüléket, mágneses, illetve elektro-akupunktúrás készüléket használtak.

Természetes gyógymódok és a nyugati orvoslás

E cikk kapcsán csak egy rövid megjegyzés: természetesen senkit sem szeretnénk arra buzdítani a 2-es típusú diabéteszesek népes táborából, hogy holnaptól hagyjon fel a diabetológus által rendelt gyógyszerek szedésével - ha az indokolt.

Mindössze annyit, hogy e gyógymódok egymás mellett is megférnek, tehát egymás hatást nem fogják rontani - remélhetőleg sokkal inkább erősíteni, ez esetben a diabéteszes életminősége tovább javulhat.

(a szerk.)

Ezen klinikai tesztek hatékonysága a következő tényezőkön alapult:

  1. a hőterápia: a gerinc közelében javítja a vérkeringést, és a cukorbetegek vérkeringésében akadályt képező dolgokat megszüntette.
  2. indirekt melegítés (indirekt moxázás): a gerincoszlopon, a meridiánokon és a gerincoszlop két oldalán lévő akupunktúrás pontokon alkalmazott melegterápia egyensúlyt hozott a szervekben, valamint az energia- és vérpályákon. Ezen felül helyreállt a hasnyálmirigy szekréciós funkciója.

indirekt melegítés (indirekt moxázás): a gerincoszlopon, a meridiánokon és a gerincoszlop két oldalán lévő akupunktúrás pontokon alkalmazott melegterápia egyensúlyt hozott a szervekben, valamint az energia- és vérpályákon. Ezen felül helyreállt a hasnyálmirigy szekréciós funkciója.

hőterápiás gerinc korrigálás: javultak az olyan tünetek, mint a csigolyaközti ízületi diszlokáció (ficam, csavarodás), inklináció (egyik oldalra való elhajlás), az ellentétes oldalra elcsavarodott ízületek, scoliosis (a gerincoszlop oldal irányú ferdülése), a gerinc melletti szövetek sérülései és a deformitások. Csökkentette az alacsony szimpatikus idegközpont és a központi idegrendszertől az idegdúcig húzódó idegszálak húzófeszültségét, ami növelte az inzulin-kiválasztási folyamatot.

Felfedezték, hogy a II. típusú diabétesz esetében kapcsolat van a vegetatív idegrendszer rendellenes funkciója és a T5-T10-es hátcsigolya egyenlőtlen rendellenessége között.

A háti akupunktúrás pontok stimulálása ősi módszer, de a modern koreaiak pontosan behatárolták a cukorbetegség kezelésében szerepet játszó pontot. Ez a T8-as hátcsigolya alatti részen, oldalsó irányban 4,5cm távolságra helyezkedik el.

Az ázsiai orvosok szerint a diabétesz olyan betegség, amelynek okai, hogy a lép energiája gyenge, a vese yin-energiája kevés, a belső szervekben felgyülemlő belső hideg, nyirkos verejték, illetve a szivárgó, elhasznált vér blokkolja a meridiánokat.

Az orvosok további alaposabb tanulmányok folytatását szorgalmazzák a háti shu pontok stimulációja és a II típusú diabétesz gyógyításával kapcsolatban.

Forrás: Napidoktor