Ezeket látta már?

HbA1c érték: mit jelez a cukorbeteg laboreredményén?

HbA1c érték mit jelez cukorbeteg laboreredmény

Miért fontos a HbA1c érték? Elmondja a diabetológus.

Dr. Polyák Annamária, a betegközpont diabetológus, endokrinológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy minél magasabb a HbA1c érték, annál nagyobb a betegséggel összefüggő szövődmények kialakulásának kockázata.

Mit jelent a HbA1c-érték a beteg laboreredményben?

A hosszú ideig tartó magas vérszint nagyon veszélyes az egészségre, a cukorbetegek rendszeres vérkontrollja tehát elengedhetetlen. A hemoglobin A1c (más néven HbA1c, glikált hemoglobin) a diabéteszes betegek vér értékeinek monitorozására használt paraméter, ami a glükóz hemoglobinhoz (a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéjéhez) való kötődésén alapul – ismerteti dr. Polyák Annamária. Mivel a vörösvértestek átlagos élettartama három hónap, ezért a teszt is háromhavi vérszint átlagáról nyújt információt. Míg tehát az ujjbegyből vett vérmérés során a pillanatnyi vérszintről tájékozódhatunk, a HbA1c teszttel az elmúlt hónapok háztartásáról kapunk átfogó képet.

A HbA1 nyomonkövetése azért rendkívül fontos, mert jelzést ad nekünk, szakembereknek és a páciensnek is, hogy a cukorbetegség milyen jól kontrollált. Az eredmények függvényében mérlegeljük, hogy szükség van-e a terápia, a diéta és a gyógyszeres kezelés módosítására, így mérsékelve a diabétesszel összefüggő súlyos szövődmények kockázatát. Klinikai vizsgálatok igazolták ugyanis, hogy a HbA1c értéke előre jelezheti a cukorbetegséggel összefüggő (a szemet, a veséket, az idegeket és a szívet érintő) súlyos, hosszútávú szövődmények kialakulásának kockázatát.

A mérést háromhavonta érdemes elvégezni, amíg a HbA1c érték el nem éri a páciens számára meghatározott céltartományt. Ezt követően 6-12 havonta javasoltak a további ellenőrzések a diabétesz gondozás során elvégzett egyéb vizsgálatokkal együtt; de otthoni mérőkészülék használatára is van lehetőség.

Mit jeleznek a teszt értékei?

A HbA1c érték a glükózhoz kötődő hemoglobin mennyiségét fejezi ki, és százalékban vagy mmol/mol egységben kapják meg a betegek a laboreredményükben. Általánosságban elmondható, hogy emelkedett értéke emelkedett vércukorszintet jelent. Diagnosztizált diabétesz esetén az ideális HbA1c szint 6-7 százalék közötti, míg a 9 százalék feletti érték jelentősen növeli a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a célértékeket több tényező is befolyásolja és egyénenként elérőek lehetnek. Polyák doktornő szerint a célértéket minden esetben a szakorvos határozza meg figyelembe véve a páciens korát, egyéni állapotát, a cukorbetegség stádiumát, egyéb társbetegségeket és a következő vizsgálat időpontját.

A glikált hemoglobin monitorozása fontos eszköz a cukorbetegség kezelésében, de nem helyettesíti a rendszeres otthoni vércukorszint-vizsgálatot.

– figyelmeztet dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont szakembere. Diagnosztizált cukorbetegek esetében a célérték elérésének alapja a dietetikus által előírt, személyre szabott diéta és gyógyszeres terápia betartása. Amennyiben szükséges, akkor a gyógyszeres/inzulinos terápia módosítására is szükség lehet. Emellett azonban elengedhetetlen a rendszeresen végzett testmozgás (kardio és erősítő edzések) is, amelyek kutatások szerint akár 24 órán keresztül javítják az inzulinérzékenységet, és bizonyítottan pozitív hatással vannak az A1C-szintre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorbeteg étrend

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához