Ezeket látta már?

Koronavírus: életbevágó, hogy erre figyeljenek a cukorbetegek

A cukorbetegség tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A cukorbetegség a koronavírus-fertőzés egyik leggyakoribb társhaláloka. Az intenzív osztályon kezeltek között kétszer nagyobb a diabéteszesek száma, 100 betegből 40 cukorbeteg. Ezért fontos, hogy az alábbiakra minden cukorbeteg nagyon figyeljen.

A koronavírus járvány mindenki életét megváltoztatta, az emberek megszokott biztonsága veszélybe került. Ez még az egészséges, alapbetegségekkel nem rendelkezőket is megviseli, hát még azokat, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mik a tapasztalatai, hogyan hat ez az időszak a diabétesszel küzdők mindennapjaira, valamint milyen nehézségekkel kell leggyakrabban szembenézniük.

A cukorbetegek COVID szempontjából a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Az általános szabályokon kívül van valami, amelynek betartásával csökkenthető a fertőzés esélye?

Nagyon fontos a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban tartása, emiatt gyakoribb vércukor önellenőrzés szükséges (nemcsak az éhomi, hanem étkezés után másfél órával is). Tartsuk be az előírt szabályokat (maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés)

Ha megfertőződik a vírussal a beteg, milyen teendői vannak?

· COVID fertőzés gyanúja esetén telefonon hívja családorvosát, kérje tanácsát

· A betegség során fontos a rendszeres vércukor mérés, és amennyiben ez eltér a kezelőorvos által meghatározott értékektől, és bizonytalan abban, hogy mit tegyen, kezelés módosítása céljából konzultájon kezelőorvosával

· koronavírus fertőzés esetén általában megemelkednek a vércukor értékek, több gyógyszerre, inzulinra lehet szüksége. Fontos, hogy elegendő gyógyszer, tesztcsík legyen a betegnél.

· 2-es típusú diabétesz esetén: kiszáradás esetén a metformin adását abba kell hagyni, vagy más orális készítmény adása szükséges, de lehet, hogy átmenetileg inzulin kezelésre van szükség. Cél, hogy a vércukorszintet 6-10 mmol/l között tudjuk tartani. Amennyiben rendszeresen meghaladja a 10 mmol/l értéket, vizelet keton vizsgálata is ajánlott. Ha ez pozitív, mindenképp konzultáljon kezelőorvosával

· 1-es típusú diabétesz esetén még szorosabb ellenőrzés szükséges. Az inzulin kezelést soha nem szabad abbahagyni! A gyakori mérések alapján kell módosítani az inzulin adagokat a vércukor értékektől és a bevitt tápláléktól függően. Fontos a sok folyadék bevitele. Magas értékek esetén négy óránként mérje vércukor értékeit, éjszaka is. Ha sok keton mutatható ki a vizeletben feltétlenül kórházi kezelésre van szükség

Mik a tapasztalatai, milyen nehézségekbe ütköznek leginkább a betegek a járvány idején?

Nehezebb a kezelőorvos elérése a sok telefonos tanácsadás miatt. Életmódjuk, szokásaik a járvány idején jelentősen megváltoztak és ezáltal több a stressz és tanácstalanok a kezelés módosításában.

Több az online konzultáció?

Igen, lényegesen több. Az is, aki nem szeretne személyesen megjelenni a rendelőben, a diabetologusával közvetlenül meg tudja beszélni a problémáit. Online konzultáció során tanácsokat kap a beteg a terápia módosításról, a diétás teendőkről- mondja dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mit tapasztal, a betegek mennyire képesek kordában tartani a vércukorszintjüket a járvány idején?

Sokkal nehezebb a vércukor értékek normál értékhatárokon belül tartása, mert megváltoztak a körülmények. Ez többek között az online munkavégzésnek, rendszeres sportolás elhagyásának és a sok stressznek köszönhető.

Milyen esetekben forduljanak a betegek a diabetológusokhoz?

Minden olyan esetben, amikor úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni a vércukor problémákkal.

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: EgészségKalauz