Ezeket látta már?

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között? A szakorvos elmondja

különbség 1-es 2-es típusú diabétesz cukorbetegség

Tévhit, hogy a különbségtétel egyszerű.

A cukorbetegség két fő formájának elkülönítése igen nagy jelentőséggel bír a terápia meghatározásában. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, miként lehet megbízhatóan elkülöníteni a két állapotot.

Így tehet különbséget az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közt

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közti legfőbb különbség a kialakulásuk oka. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye, addig az 1-es típus rendszerint egy autoimmun folyamat eredménye. Ekkor a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így az inzulintermelésben zavar keletkezik. Ennek hatására nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik.

Cukorbetegség típusok: más a terápia rá

Máig sokan úgy gondolják, hogy míg az 1-es típusú cukorbetegséget gyermekkorban diagnosztizálják, addig a 2-es típust felnőtt korban. Ez egy régi tévhit, és súlyos hiba az életkor alapján meghatározni a diabetes típusát. Pedig a biztos, pontos diagnózis kulcsfontosságú a megfelelő terápia összeállításában, ugyanis míg az 2-es típus esetén az életmód terápián kívül nem csak az inzulin, de az egyéb gyógyszeres kezelés is számításba jöhet, addig 1-es típus esetén csakis az inzulin terápia alkalmazható.

Cukorbetegség vizsgálatok: ICA, GADA

A két típusú cukorbetegség elkülönítésére egyes esetekben laborvizsgálatra lehet szükség. Az egyik ilyen vizsgálat a C-peptid szintjének a mérése. Ez valójában a proinzulin része, vagyis olyan mennyiségben szabadul fel, mint az inzulin. Ebből kiindulva, ha minimális a mennyisége (esetleg teljesen hiányzik), akkor az 1-es típusú cukorbetegségre utal, ha pedig túl magas, akkor inzulinrezisztenciára, 2-es típusú diabéteszre.

Ezen kívül vannak még vizsgálatok, melyek segítenek elkülöníteni a diabetes típusait. Ekkor bizonyos autoantitestek jelenlétét vizsgálják, melyek a szigetsejtek (ICA) és az inzulin elleni autoantitestek (IA), illetve a béta-sejt glutamát-dekarboxiláz enzimje (GADA), a tirozin foszfatáz enzim és a kationos cink transzporter fehérje ellen termelődő autoantitestek.

"Amennyiben valaki 1-es típusú cukorbeteg, úgy az esetek kb. 95 százalékában minimum az egyik autoantitest jelenléte kimutatható" – mondja Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy az autoantitestek már évekkel az 1-es típusú diabetes megjelenése előtt kimutathatók. Ennek ellenére a diabétesz előrejelzésére önmagukban csak korlátozott mértékben alkalmasak. A vizsgálat szintén vérvétellel történik.

Inzulin, gyógyszer, életmód

Miután kiderült a cukorbetegség típusa, a kezelést mihamarabb meg kell kezdeni. Mivel az inzulin hiányzik az 1-es típus esetén (vagy csak minimális mennyiségben van jelen), így ekkor csakis az inzulinterápia jöhet számításba, míg 2-es típus esetén gyógyszer is elegendő lehet (olykor még az sem szükséges). Viszont, amiben mindkettő megegyezik, az az, hogy a betegnek személyre szabott étrendet és mozgásprogramot kell követnie.

Melyek a cukorbetegség főbb tünetei?

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • gyakori vizeletürítés (polyuria),
  • fokozott szomjúságérzés (polydipsia),
  • szájszárazság,
  • fáradékonyság,
  • levertség,
  • elhúzódó sebgyógyulás,
  • gyakori bőrfertőzések.

Súlyosabb esetekben sürgősség orvosi segítséget igénylő rosszullét is kialakulhat, melynek veszélye a még nem diagnosztizált cukorbetegség esetében magasabb. Ennek gyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, gyümölcsszagú lehelet, illetve eszméletvesztés is előfordulhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztencia: jók az értékeim, meggyógyultam? Az endokrinológus válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához