Ezeket látta már?

Mikor és miért maradhat rejtve sokáig a cukorbetegség?

cukorbetegség, diabétesz

Sokan akkor tudják meg, hogy cukorbetegek, amikor már a szövődmények is kialakultak. Pedig a súlyos vagy kezeletlen diabéteszesek nagy hányada a látását és amputáció miatt a lábát is elveszti.

A megelőzés mellett fontos, hogy a családok tisztában legyenek a cukorbetegség tüneteivel és rizikófaktoraival.

A cukorbetegség általános tünetei

Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8 százalék felett van a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévők előfordulása a népességben. Fontos a diabéteszt már kialakulása előtt komolyan venni, mert 3-ból 1 érintett szenved el a betegség kapcsán valamilyen mértékű látásvesztést, emellett a kór háromszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, s tízszeresére emeli a vesebetegség kialakulásának esélyét.

A cukorbetegség tünetei között szerepelnek a következők: fokozott szomjúságérzet, gyakori, megnövekedett mennyiségű vizelés, megnövekedett éhségérzet, fáradtság, teljesítménycsökkenés, gyakrabban előforduló fertőzések és akár látásromlás is utalhat a betegségre.

A cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség esetén megfelelő odafigyeléssel és az orvos által előírt terápia pontos betartásával hosszú, teljes életet lehet élni. 1-es típusú cukorbetegeknek napi inzulinkezelésre, rendszeres vércukorszint-ellenőrzésre, valamint egészséges táplálkozásra és életmódra van szükségük, ahhoz, hogy kordában tartsák a betegséget, és hogy csökkentsék cukorbetegséggel járó szövődményeket esélyét.

2-es típusú cukorbetegségnél kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő fizikai aktivitás és az egészséges testsúly fenntartása. Az életmódbeli változtatásokon kívül a betegeknek terápiás készítményeket kell szedniük, de adott esetben inzulinkezelésre is szorulhatnak. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően ma már olyan szájon át szedhető készítmények állnak a betegek rendelkezésére, amit elegendő napi egyszer szedniük, ezzel hozzájárulva az életminőségük javításához.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához