Hirdetés

Nehogy elfelejtse: a cukorbetegek adókedvezményre jogosultak

#Cukorbetegség #diabétesz #adókedvezmény #adó
2019.05.16.
Hirdetés

Nyakunkon az adóbevallás - Biztosan van olyan, akire ráfér egy kis gyorstalpaló, hogy mekkora összeget és hogyan igényelhet vissza cukorbetegként adókedvezmény formájában.

Hirdetés

A kedvezmény jogszabályi hátterét a 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet, valamint az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (40.§) teremti meg. A kormányrendeletben az egyes betegségcsoportok megnevezése mellett azok BNO kódja is megtalálható, megkönnyítve ezzel azok beazonosítását. Itt van felsorolva az I. típusú diabetes és a szövődményekkel járó II. típusú diabetes is - jelent meg a www.cukorbetegseg-kezelese.com oldalán.

A visszaigényelhető kedvezmény összege

A személyi kedvezmény az összevont adóalap adóját csökkenti a minimálbér 5%-nak megfelelő összeggel. 2019-ben ez az összeg havi 7450 Ft, 12 hónapra számolva 89.400 Ft.

A megszerzett jövedelem adójától viszont függ a kedvezmény nagysága. Ha valakinek 89.400 Ft kedvezmény jár, de a megszerzett jövedelmét csak 60.000 Ft adó terheli, akkor csak 60.000 Ft személyi kedvezményt tud igénybe venni.

Mi ehet és mit nem a cukorbeteg? A dietetikus válaszaihoz kattintson tovább!

Mikor lehet igényelni az adókedvezményt?

Ez a kedvezmény nem csak az éves adóbevallás összeállításakor vehető igénybe, hanem már év közben is, tehát adott esetben pl. a nettó fizetés is növekedhet ezáltal. De nem kötelező év közben érvényesíteni, az adózó szabadon dönthet, hogy év közben szeretne magasabb fizetést vagy következő év elején, az éves adóbevallás elkészítésekor kíván egy nagyobb összeget visszakapni az adóhatóságtól.

Az Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről a NAV oldaláról ide kattintva letölthető (a „Személyi kedvezmény nyilatkozat 2019” dokumentumot kell kiválasztani).

forrás: Vágner Emília mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

A cikk további részleteit ide kattintva tudja elérni!

Forrás: www.cukorbetegseg-kezelese.com
Hirdetés