Ezeket látta már?

Diabéteszes lábra orvosi méz? Így segíthet

cukorbetegség neuropátia mézes fekélykezelés, orvosi méz

Az orvosi méz klinikai alkalmazása a regeneratív (regeneráló hatású) gyógyászatban már jó ideje jelentős szerepű, ugyanis a méznek rendkívül sok olyan tulajdonsága van, amely elősegíti a legkülönbözőbb eredetű sebek gyógyulását.

A cukorbetegeknél, főként a 2-es típusú cukorbetegeknél az egyik legveszélyesebb szövődmény a diabéteszes láb kialakulása lehet, amelynek súlyos következményeként merül fel a fekélyek megjelenése és végső soron az amputáció. Dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája éppen ezért a sebkezelés kiemelt jelentőségére és a mézes fekélykezelés előnyeire hívta fel a figyelmet.

A neuropátia miatt kevésbé érződik a fájdalom

A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a diabéteszes neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség. További tünetek lehetnek:

  • Viszketés, bizsergés, szúrásszerű érzés az érintett ideg lefutása mentén. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.
  • Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok gyengülésük miatt még mozgásképtelennek is tűnhetnek. 
  • Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, ami miatt még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.

Nem meglepő tehát, hogy a diabéteszes neuropátia miatti csökken a fájdalomérzés, emiatt pedig a sérüléseket, fertőzéseket is később vehetik észre a cukorbetegek. Ennek egyik fájdalmas következménye lehet később a fekélyek keletkezése, amely megfelelő kezelés nélkül az amputáció egyik fő oka. A magyar adatok szerint a cukorbetegséggel élők körében tizenötször gyakrabban végeznek amputációt, mint a nem cukorbetegeknél! A cél mindenképpen ennek a súlyos kimenetelnek a megelőzése.

Diabéteszes lábnál komplex kezelés szükséges

Miután a diabéteszes láb komplex szövődmények miatt alakul ki, komplex orvosi segítség is szükséges: részt vesz benne a diabetológus, a sebész, az ortopéd orvos, a gyógytornász, a dietetikus. A kezelés elsődleges célja a lehető legtöbb szövődmény elkerülése, de minden csak a rendszeres diabetológiai ellenőrzésre, a rendelt kezelés gondos betartására, a dietetikus által javasolt étrend, valamint a mozgásterápia követésére épülhet.

A diabéteszes láb és a fekély kialakulásának megelőzése is komoly tudatosságot igényel, ezért a cukorbetegeknek elengedhetetlen:

  • a rendszeres vércukorkontroll,
  • a cipőre, a testmozgásra helyezett hangsúly,
  • az otthoni lábvizsgálat, lábápolás,
  • és már a kisebb sebek, sérülések esetén is orvosi segítség kérése

Különösen fontos a cukorbetegek számára a lábak rendszeres, legalább évenkénti szakorvosi ellenőrzése, amikor megvizsgálják a bőr állapotát, az idegek működését.

A mézes fekélykezelés a már kialakult állapoton is javíthat

"Lehetőség szerint a cukorbetegeknél meg kell előzni a fekélyek kialakulását, de ha már megtörtént, akkor sincs veszve minden, bár nagyon gondos kezelésre van szükség. Az orvosi méz alkalmazásával szerencsére jelentős mértékben csökkenthető a sebfelszín pH-ja, ezáltal felgyorsul a sebgyógyulás." – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája. – Mézes fekélykezeléssel elkerülhető az elhúzódó gyulladásos folyamatokkal együtt járó vizenyő és váladékképződés, valamint az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtésével elősegíthető a hegesedés és a hámosodás.

Az orvosi méz klinikai alkalmazása a regeneratív (regeneráló hatású) gyógyászatban már jó ideje jelentős szerepű, ugyanis a méznek rendkívül sok olyan tulajdonsága van, amely elősegíti a legkülönbözőbb eredetű sebek gyógyulását. Kiemelkedően jótékony hatását a benne található cukrok, vitaminok és enzimek különleges összetételének köszönheti, sőt kutatások szerint felerősíti a többi, ilyen céllal alkalmazott kezelés hatását is. Az orvosi méz (manuka méz) szakszerű alkalmazása bizonyítottan felgyorsítja a sebgyógyulást és a fekélyek gyors fertőtlenítésére is kitűnően alkalmas. A kitartó és gondos kezelés pedig a legfontosabb teendő az amputáció megelőzésében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához