Ezeket látta már?

Érik a szőlő, de nem mindig tesz jót! Ilyen esetekben nem javallott a fogyasztása

szőlő, cukorbetegség, fogyás, elhízás, vesebetegség, vastagbélgyulladás

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szőlőlevet nem szabad egyszerre nagy mennyiségben inni bizonyos betegséggel küzdők számára.

A szőlő évezredek óta az étrendünk része, ugyanúgy szerepel a Bibliában, mint az ókori egyiptomi hieroglifákon, a görögök és rómaiak mítoszaiban. Fogyaszthatjuk nyersen, nassolni valóként, keverhetjük salátákba, süthetjük süteményekbe, készíthetünk belőle lekvárt is, a mazsola pedig a legtöbb háztartásban mindig ott van a kamrában. A szőlő kapcsán természetesen a borról sem feledkezhetünk meg, ez az alkohol talán a legnépszerűbb a világon.

A szőlőt magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt természetes gyógyszernek is tekintik, de a szakértők szerint a szőlő gyógyító tulajdonságainak 10%-át tartósítással tartják fenn, legyen szó lekvárról, befőttről vagy borról.

Tudnunk kell viszont azt is, hogy a szőlő kúraszerű fogyasztása csak bizonyos személyek számára ajánlott, mert a túlzott szőlőevés akár elhízáshoz is vezethet, illeve ha a szőlőkúrát nem az előírásoknak megfelelően tartjuk, nem kívánt hatást gyakorolhat a belekre, akár székrekedést is okozhat az arra hajlamosoknál.

A nagy mennyiségű szőlő fogyasztása nem ajánlott:

“A szőlőnek nagyon magas a cukortartalma, melynek következtében a szőlőlé egy magas kalóriatartalmú ital. Sőt, a szőlőlé elkészítésekor eltávolítják a legegészségesebb részeket a magokat, és a héjat. Ekkor a glikémiás terhelés kisebb a szőlőben, mint a szőlőlében, éppen ezért a cukorbetegek számára inkább szőlőt ajánlott fogyasztani, de csak kis mennyiségben. A vörös szőlőből nyert gyümölcslé azok számára sem ajánlott, akik vérszegénységben szenvednek, mert vegyi összetétele következtében csökkenti a vasszintet” – mondta Corina Zugravu táplálkozási szakember.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájszárazság: kiváltó oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: filantropikum