Ezeket látta már?

Új remény a diabetes korai kimutatására!

Szakértők szerint egy egyszerű vérteszttel kimutatható a diabetes jelenléte a szervezetben az első tünetek megjelenése előtt tíz évvel.

Öt aminosav szintjét figyelték meg a vérben, ezzel a módszerrel tökéletesen meg tudták állapítani, hogy melyik páciens szervezetében van kialakulóban a 2-es típusú diabetes. A Harvard Egyetem kutatói egy teszt kidolgozásán fáradoznak, melynek használatával a diabetes ezen típusa már megjelenése előtt kimutatható lehet.

Új remény a diabetes korai kimutatására!

A betegség korai felismerése és hatékony kezelése nagyban segítheti a szövődmények kialakulásának elkerülését 2-es típusú diabetes esetében. A leggyakrabban előforduló későbbi komplikációk között szerepel a vakság, szívbetegség, stroke, veseelégtelenség vagy a végtag-amputáció.

Az új kutatásnak köszönhetően a jövőben nemcsak a betegség megjelenésének kockázatát tudják majd kimutatni a szakértők, hanem új irányt mutathat arra nézve is, hogy miért és hogyan alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

A cukorbetegség kialakulásának kockázatát növelheti a túlsúly, amely egyfajta mozgásszegény életmódhoz vezethet, illetve a helytelen táplálkozási szokások. Számos esetben a betegség megelőzhető vagy késleltethető lenne egészségesebb életstílus kialakításával.

Az új teszt kidolgozásához 2422 egészséges önkéntest vizsgáltak, melyből 201 esetben volt kimutatható kockázat a diabetes 2-es típusának későbbi kialakulására. Arra a következtetésre jutottak, hogy akinek a vérében magasabb a fenti aminosavak szintje, azokon ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki a 2-es típusú diabetes a következő 12 évben.

A kutatást végző tudósok szerint azonban még további vizsgálatok szükségesek mielőtt bevezetik a teszt általános használatát.

(forrás: www.bbc.co.uk/news/health, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz