Ezeket látta már?

Daganat: kisebb eséllyel alakulhat ki vegánoknál, vegetáriánusoknál

Betegségek
2022. február 28. 15:04
vegán, vegetáriánus, daganat, rák

A kevesebb húst fogyasztó vagy vegán vagy vegetáriánus étrendet követő embereknél alacsonyabb lehet bizonyos rákos megbetegedések kockázata.

A vegetáriánusok és a kevesebb húst fogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakulhat ki daganatos elváltozás azokhoz képest, akik rendszeresen, a hét szinte minden napján esznek húst - írja az Insider egy oxfordi kutatásra hivatkozva.

Az sem mindegy heti hányszor eszünk húst

Az Oxfordi Egyetem kutatói 472 377 olyan 40-70 év közötti brit felnőtt adatait elemezték, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt tumoruk. A résztvevőket átlagosan 11 évig követték. A kutatók összehasonlították a rákos megbetegedések arányát azzal, hogy milyen gyakran ettek az emberek húst, beleértve a feldolgozott húsokat, a marhahúst, a sertéshúst, a bárányt és a baromfit is. A halat külön kategóriaként vették figyelembe.

Azt találták, hogy a vegetáriánusok és vegánok általános rákkockázata 14%-kal alacsonyabb volt azokhoz képest, akik szinte minden nap - átlagban hetente több, mint ötször - húst ettek. Azoknál, akik halat ettek, de húst nem, 10%-kal, akik pedig ritkábban ettek húst, 2%-kal volt alacsonyabb a daganatok kialakulásának kockázata.

"Bizonyos ráktípusok esetében a különbség még jelentősebb volt, ami meglepte a kutatókat" - mondta el az Insidernek a kutatás vezetője, Cody Watling, az Oxfordi Egyetem doktorandusza.

A húsevés szerepe a prosztatarák és a mellrák kialakulásában

A legjelentősebb különbséget a vegetáriánus vagy a csak halat és a tenger gyümölcseit fogyasztó férfiak prosztatarák kockázata mutatta: náluk 20-31%-kal alacsonyabb volt a rák valószínűsége, mint húsevő társaiknál. A nőknél ugyanezt tapasztalták a menopauza utáni mellrák kockázata kapcsán.

Prosztatarák: ezért végeztessen MRI-t a biopszia előtt- olvasson tovább!

"Bár további kutatásokra van szükség az étrend és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolat megértéséhez, az eredmények azt sugallják, hogy az sem mindegy, hogy milyen húst eszünk" - mondta Watling. Egyes bizonyítékok ugyanis arra utalnak, hogy míg a feldolgozott hús növelheti az egészségügyi kockázatokat, a feldolgozatlan vörös hús vagy baromfi nem.

Függetlenül azonban attól, hogy milyen típusú húst fogyasztunk, a sok zöldség fogyasztása tudományosan megalapozott előnyökkel jár a rák és más krónikus betegségek kockázatának csökkentése, és az általános egészségi állapot javítása szempontjából.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: insider

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés